Image default
Egészség - betegség

Döbbenet: ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét

Egész­sé­ge­sebb élet­módra sze­ret­nél át­térni? Már egy hónap után érezni fogod az al­ko­hol­ról és ká­vé­ról való le­mon­dás jó­té­kony ha­tá­sait. Job­ban al­szol, fogyni fogsz, és javul a kon­cent­rá­ció­ké­pes­sé­ged.

Ha figyelsz a táplálkozásodra és kicsit több időt szánsz mozgásra, tested, lelked átalakul. Van hozzá merszed?

Döbbenet ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét
(Fotó: 123RF)

Jobban alszol majd

Az alkohol megzavarja alvási periódusaidat. Mindegy, hogy egy pohár bort iszol vagy egész éjjel iszogatsz –  negatívan hat az alvásritmusra. Alszol ugyan, de tested nem talál nyugalmat. Túlórázik a szervezeted,  hogy a mérgektől, amiket bevittél, megszabadítson téged.A következő reggel és az azt követő napokban fáradt és tunya leszel, amíg szervezeted visszanyeri elvesztett nyugalmát.

Döbbenet ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét 1
(Fotó: 123RF)

A kávéivás másként befolyásolja az alvásod. Fogyasztásával folyadékot veszítesz, és az agyban túlságosan alacsonnyá válik a szerotoninszint, ami nemcsak a normális alváshoz és bélműködéshez elengedetlen, hanem hatással van hangulatodra és energiaszintedre is.

Kevesebbet eszel – fogyni fogsz

Az alkohol serkenti az étvágyat. Ha evés előtt iszol, máris több ételt fogyasztasz, ha utána, akkor pedig kívánod, hogy több ételt fogyassz, hogy pótold az elvesztett sókat és ásványi anyagokat.

Döbbenet ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét 2
(Fotó: 123RF)

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az alkohol a zsír után a legkalóriadúsabb tápanyag.Tele van tápanyagszegény kalóriákkal, amikre egyszerűen nincs szüksége szervezetednek. Egyetlen pohár koktél 3-400 kalóriát tartalmaz. A szénhidrátok és a cukor megemeli az inzulinszintet, és ahhoz vezet, hogy a kalóriákat, amikre nincs szükséged, zsírként raktározza el szervezeted. Ha felhagysz az alkohollal, automatikusan csökkented a bevitt kalóriák számát, és fogyni fogsz.

A máj meg fogja köszönni

A máj fontos testi funkciói közül az egyik a lebontás és az ehhez tartozó emésztési folyamatok segítése, a test tisztítása,  a másik, hogy energiává bontja a glükózt.Ha a testben alkohol található, a máj felhagy ezekkel a feladatokkal addig, amíg az etanol a vérkeringésben található. Ezenkívül a máj, ha alkoholt dolgoz fel, egy acetaldehid nevű toxikus anyagot termel, ami zavarja a májsejteket.

A kávéfogyasztás is a máj méregtelenítő funkcióit befolyásolja. Zavarja az emésztést és gyomorégést is okozhat.

A máj működési állapotára a koleszterinszintből lehet következtetni. A kávé- és alkoholfogyasztás növeli a vér koleszterinszintjét. Ha elhagyod őket, csökkenni fog ez a szint.

Bőröd meg fogja hálálni

Döbbenet ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét 3
(Fotó: 123RF)

Különösen az alkohol, de a kávé is vízhajtó hatású,és gátolja a vese ADH-termelését, ami a víz visszatartásáért felel. Több víz távozik így a szervezetből, mint ami ideális lenne. Megakadályozza tehát a test hidratálását, ami a bőrön látható leginkább.Szerencsére a bőr hihetetlen szervezet, és már néhány nap alkoholról való lemondás után szemmel látható a javulás. Az arccsontodon és az orrod mellett alábbhagy a pirosság, és az ekcéma, a fej korpásodása pedig csökken.

Csökken a vércukorszinted

Főleg a kávéfogyasztás felborítja a szervezet vércukor szintjét úgy, hogy növeli a stresszhormon szintedet. A stressz miatt pedig nő az inzulin szint. A magas vércukorszint az artériák romlásához vezet és növeli a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Döbbenet ez történik a testeddel, ha nem iszol alkoholt és kávét 4
(Fotó: 123RF)

Az alkohol és a kávé megvonása is csökkenti a vércukorszintet.A mértékletes alkoholfogyasztás hatására viszont csökkennek a szív- és érrendszeri megbetegedések. Csökken az agyvérzés és a diabetes kockázata.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Megrázó! Meghalt az orvostanhallgató, aki minden erejével megpróbálta megmenteni első betegét

Edit

Ez a nő egyetlen oltást sem kapott! Elmondta, mi lett a vége!

Edit

Nem segített a rendelő előtt fekvő haldoklón egy budapesti orvos?

Edit