Hirmagazin.eu
Főoldal » DK: Az egészségügy tetszhalott állapotban van
Belföldi hírek

DK: Az egészségügy tetszhalott állapotban van

A koronavírus-járvány okozta leállás után a magyar egészségügy nem indult újra, az ágazat tetszhalott állapotban van

– mondta Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője a párt szerdai, a magyar egészségügy napja alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján.

Varga Zoltán, a DK vezérszónoka (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A politikus, a Népszava összegzését idézve, azt mondta, hogy az „úgynevezett újraindulás óta” 98 új várólista született az egészségügyben. A népjóléti bizottság tagja emlékeztetett arra, hogy pártja a költségvetési vitában az egészségügyi dolgozók bérének megduplázását és a kórházak költségvetésének emelését kérte a kormánytól, de a javaslatait elutasították.

Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi szakpolitikusa annak a májusi országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatnak az eredményeit elemezte, amelyeket Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora szerdán ismertetett.

A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője azt jelentette be, hogy a 10 575 PCR-tesztből három lett pozitív a csaknem 18 ezer ember bevonásával végzett vizsgálaton. A PCR-teszttel igazolt aktív fertőzöttek aránya 0,029 százalék, a fertőzöttek becsült száma a vizsgálat idején 2421 volt.

A mintát adók közül 70 szeropozitív esetet találtak, ez alapján a magyar lakosság 0,68 százaléka, 56 439 ember eshetett át a fertőzésen május 16-áig. Komáromi Zoltán erre reagálva azt mondta, hogy ezek a számok „hiteltelenné és gyávává teszik” az egészségüggyel foglalkozó kormányzati szerveket.

A felmérésből kiderül, hogy nagyságrendileg 56 ezren estek át a fertőzésen, ezzel szemben a kormányzati számok 4157 megbetegedésről beszélnek. Ugyanígy kell elhinni, hogy csak 586 beteg halt meg az elmúlt három hónapban koronavírus-fertőzés következtében? – tette fel a kérdést a háziorvos.

Ezek a számok gyakorlatilag mindenkiben kétségeket és félelmeket keltenek, „aki egy kicsit utána gondol ennek a dolognak” – fogalmazott. Egészségügyi dolgozók nélkül nem lehet egészségügyet csinálni, a betöltetlen háziorvosi praxisok száma azonban havi 30-40-nel nő, és nem látszik az utánpótlás – hangsúlyozta.

A Népszava által ismertetett várólisták azt jelzik, hogy az elmúlt három-négy hétben 98 helyen alakult ki olyan szituáció, amelyben az ellátásra jelentkezőknek 60 napnál többet kell várniuk – mutatott rá.

A kormánynak oda kell figyelnie arra, hogy egy újabb veszélyhelyzet kezd kialakulni, a várólisták hosszának csökkentésére ezért heteken belül tízmilliárd forintot kell fordítani – mondta.

MTI

Hasonló hírek

A kormány kész tárgyalni a köznevelésről

Edit

Újabb nagy fogás: 103 csomag marihuána (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Négyen haltak meg, 484 újabb fertőzött itthon

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!