Hirmagazin.eu
Főoldal » Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt
Csillagászat, űrkutatás

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

forrás: Space.com/NASA/Reuters/BBC

Hétfőn a Naprendszer belső bolygója átvonul a Nap előtt. Az évszázadonként körülbelül 13-14 alkalommal jelentkező eseményt hazánk területéről is meg lehet figyelni.

A legjobb megfigyelési pontok Észak-Amerika keleti részén, Dél-Amerikában, Nyugat-Európában és Afrikában lesznek, feltételezve, hogy az időjárás nem szól közbe. Eme régiókban az átvonulás folyamatának egésze a nappali órákra esik.

A Merkúr túl apró ahhoz, hogy nagy teljesítményű teleszkópok nélkül megfigyelhető legyen, emellett közvetlenül a Napba sem szabad nézni, hiszen az maradandó szemkárosodást okozhat – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Ezért a nemzetközi csillagászközösség a helyszíni programok mellett virtuális megfigyelést is lehetővé tesz. Mivel az átvonulás Magyarország egész területéről követhető, itthon is több helyszínen tartanak távcsöves bemutatót, ezek listája a Magyar Csillagászati Egyesült weboldalán érhető el.

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt
A Merkúr a Nap előtt a NASA egyik szondájának szemén át. A planéta a csillag szíve közelében látható, míg sötét napfoltok terpeszkednek a szélek mentén. (Fotó: NASA Goddard Űrrepülési Központ)

A Holdunknál alig nagyobb planéta apró fekete pettyként jelenik majd meg a Nap szélénél magyar idő szerint körülbelül délután negyed egy előtt néhány perccel. Másodpercenként 48 kilométert téve meg, 7,5 óra alatt szeli át a csillag 1,39 millió kilométer átmérőjű „arcát”.  A szabálytalan formájú napfoltokkal ellentétben sziluettje fekete és szép kerek lesz.

Az átvonulást élőben közvetíti majd többek között a NASA TV. Videóit és képeit a Solar Dynamics Observatory és más teleszkópok nyújtják. De többek között követhető az átvonulás az európai Virtuális Teleszkóp oldalán, és az Európai Űrügynökségnél is.

A kutatók is előnyt kovácsolnak az átvonulásból egy sor tudományos projekthez, többek között a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásához használt technológia korszerűsítésére.

A Merkúr legutóbb 2006-ban haladt el központi csillagunk előtt, a következő ilyen eseményre 2019-ben, majd 2032-ben kerül sor.

A planéta 88 naponként kerüli meg a Napot, de pályája a Földéhez viszonyítva dőlt. Ez az eltérés teszi viszonylag ritkává a három égitest ilyen módú felsorakozását.

 

Hasonló hírek

Kopernikusz valószínűleg elképedt volna attól, hogy miként fedeznek fel bolygókat a 21. században

Géza

Orosz teherűrhajó csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

Edit

132 éves puskát találtak egy nevadai nemzeti parkban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------