Főoldal » Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt
Csillagászat, űrkutatás

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

forrás: Space.com/NASA/Reuters/BBC

Hétfőn a Naprendszer belső bolygója átvonul a Nap előtt. Az évszázadonként körülbelül 13-14 alkalommal jelentkező eseményt hazánk területéről is meg lehet figyelni.

A legjobb megfigyelési pontok Észak-Amerika keleti részén, Dél-Amerikában, Nyugat-Európában és Afrikában lesznek, feltételezve, hogy az időjárás nem szól közbe. Eme régiókban az átvonulás folyamatának egésze a nappali órákra esik.

A Merkúr túl apró ahhoz, hogy nagy teljesítményű teleszkópok nélkül megfigyelhető legyen, emellett közvetlenül a Napba sem szabad nézni, hiszen az maradandó szemkárosodást okozhat – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Ezért a nemzetközi csillagászközösség a helyszíni programok mellett virtuális megfigyelést is lehetővé tesz. Mivel az átvonulás Magyarország egész területéről követhető, itthon is több helyszínen tartanak távcsöves bemutatót, ezek listája a Magyar Csillagászati Egyesült weboldalán érhető el.

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt
A Merkúr a Nap előtt a NASA egyik szondájának szemén át. A planéta a csillag szíve közelében látható, míg sötét napfoltok terpeszkednek a szélek mentén. (Fotó: NASA Goddard Űrrepülési Központ)

A Holdunknál alig nagyobb planéta apró fekete pettyként jelenik majd meg a Nap szélénél magyar idő szerint körülbelül délután negyed egy előtt néhány perccel. Másodpercenként 48 kilométert téve meg, 7,5 óra alatt szeli át a csillag 1,39 millió kilométer átmérőjű „arcát”.  A szabálytalan formájú napfoltokkal ellentétben sziluettje fekete és szép kerek lesz.

Az átvonulást élőben közvetíti majd többek között a NASA TV. Videóit és képeit a Solar Dynamics Observatory és más teleszkópok nyújtják. De többek között követhető az átvonulás az európai Virtuális Teleszkóp oldalán, és az Európai Űrügynökségnél is.

A kutatók is előnyt kovácsolnak az átvonulásból egy sor tudományos projekthez, többek között a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásához használt technológia korszerűsítésére.

A Merkúr legutóbb 2006-ban haladt el központi csillagunk előtt, a következő ilyen eseményre 2019-ben, majd 2032-ben kerül sor.

A planéta 88 naponként kerüli meg a Napot, de pályája a Földéhez viszonyítva dőlt. Ez az eltérés teszi viszonylag ritkává a három égitest ilyen módú felsorakozását.

 

Hasonló hírek

Óriási fekete lyukat találtak a Tejútrendszerben

Mazsi

Harcolni fogunk az élelemért?

info

Éveken át kutat majd a rejtélyes jelenségek után a most pályára állított napszonda

Mazsi