Falvak, városok múltja

Dég a kezdetektől napjainkig

Dég már közel ezer év óta lakott, a neve az Árpád-korban használt német eredetű (Deeg, Degu) személynévből származik. Igazán fejlődésnek a XVIII. sz. második felében indult, amikor itt telepedett le a Festetics család.

A vidék 1769-ben került a horvát származású Festeticsek kezébe, akik jó házasságokkal, szívós munkával, a Habsburgok iránti hűségükkel komoly vagyonra tettek szert. Elsőként a felvilágosult szellemű Festetics Antal (1764-1853) választotta Déget birtokai központjául. Első kastélya a falu központjában épült fel a XVIII. század végén. A Festetics család számos tagja nyugszik Dégen, a grófi temetőben.

Az általános fejlődés jeleként a faluban községháza és pincesor, 1820-ban katolikus templom épült. A nagy építkezések idején Kováts Ferenc mérnök, szakíró volt a család jószágkormányzója. Fia, Dr. Kovács Pál (1808-1886) Dég legjelesebb szülötte, Győr tiszti főorvosa, egyben író és Hazánk című reformkori lap szerkesztője volt.

A Bozót-patak völgyének a dégi kastélyparkhoz vezető 5 kilométeres szakasza védett. A védelem célja a természetközeli állapot, a növény- és állatvilág fennmaradását szolgáló körülmények fenntartása.

A település megközelíthető közúton: az Enyinget Simontornyával összekötő 64-es úton, Mezőszilas előtt balra letérve.

Forrás:
Wikipédia
http://www.vendegvaro.hu/Deg

Cím: Kossuth Lajos u. 17.
Tel: +36 (25) 505-251
E-mail: [email protected]
Web:

Hasonló hírek

Battonya a 17. sz.-tól napjainkig

info

Csákberény az újkorban

info

Csanádapáca az újkorban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------