Falvak, városok múltja

Decs az újkorban

1848-ban Kossuth lelkes hívei a decsiek.1855- és 72 között épül a dunai védtöltés, de 1867-ben még óriási árvíz dúl. Jóformán csak maga a falu és szőlőhegye marad szárazon.

Az 1872-ben befejezett védgáti munkák során az évről-évre eltűnő nádasok, vadvizek helyén nagy rétek, legelők támadtak. Ezeket a korábbi vízállás miatt kiváló termőképességű területeket később feltörték és művelés alá vonták. Egyszerre jómódú, gazdag emberré lett a decsi. Ekkortól látszik a falu külső képén és a lakosság életén a sokszor hivalkodásig menő jólét fitogtatása.

A hatalmas decsi határ 1925-ben meghaladta a 17 ezer kataszteri holdat, melynek 49%-a szántóterület volt és nagy erdőség is tartozott hozzá. Az akkor is 4200 körüli lélekszámból még külterületen lakott 1928 fő.A világháború rázta fel csendes jólétéből a falut, mely 112 hősi halottat tart nyilván. A zsidó lakosok közül 14 család mintegy 50 tagját vitték el koncentrációs táborba, ahonnan összesen 6-8 deportált jött vissza. Már a világháború előtt, de különösen utána szegény, nincstelen, főleg katolikus réteg kezdett áramlani Sárközbe; elsősorban Decsre, mert az itt lakó jómódú, többségében református lakosság birtokain kedvező megélhetési lehetőséget talált.

Így alakult ki Decsen az ősi lakosság mellett egy másik népréteg, mely főleg bevándorlással rohamosan szaporodott. Ezek a családok a világháború után házhelyjuttatásban részesültek. A Teréziánumi Alapítvány megszűntével a volt mezőgazdasági cselédek is földhöz jutottak. A cserenci és bograpusztai kastélyokból iskolát létesítettek.

Forrás: www.decs.hu
Cím: Fő u. 23.
Tel: +36 (74) 495-415
E-mail: [email protected]
Web: www.decs.hu

Hasonló hírek

Pécs újjászületése

info

Báta a 19. századtól napjainkig

info

Bakoycsernye az újkorban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------