Hirmagazin.eu
Gazdaság

Decembertől megugranak egyes törlesztőrészletek – mutatjuk, mennyivel

A lakáshitelesek harmadának magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie decemberben a bankközi kamatok emelkedése miatt. Egy tízmillió forintos hitelnél ez 5-10 ezer forint plusz havi kiadást is jelenthet. A szakember szerint legutóbb a 2008–2009-es válság idején volt ilyen rossz az irány.

Az elmúlt hónapokban sokéves csúcsra emelkedett az infláció Magyarországon, a Magyar Nemzeti Bank ezért tavasz óta folyamatosan emeli az alapkamatot, ezt pedig lekövetik a bankközi kamatok is. A hiteleseket a bubor, vagyis a budapesti bankközi kamatláb érinti leginkább, hiszen ehhez kötik a változó kamatozású hitelek kamatát – emelte ki érdeklődésünkre Palkó István, a Portfolio elemzője.

“Leginkább a lakáshitelesek vannak ennek kitéve, hiszen a többi hitel esetében a fix kamatozás már viszonylag elterjedt, míg a lakáshitelek esetében a hitelek mintegy egyharmada változó kamatozású. Így aztán a lakáshitelek mintegy egyharmada esetében közvetlenül a bubor emelkedése jelentősen emeli nem csak a hitel kamatát, hanem a törlesztőrészletét is.”

A decemberi törlesztőrészleteket az e hét pénteki kamatszint határozza majd meg – tette hozzá az elemző.

“Ha valakinek háromhavi kamatperiódusú hitele van, akkor az 1,61 százalékról 2,78 százalékra emelkedik.

A hathavi bubor 0,99 százalékról 3,04 százalékra, a 12 havi bubor pedig 1,1 százalékról 3,3 százalékra.”

Egy 10 millió forintos, változó kamatozású lakáshitel esetében, ha a fordulónap decemberre esik, akkor legalább 5 ezer forinttal nőhet a törlesztés. Ha azonban hosszú futamidejű hitelről van szó, a decemberi emelkedés a 10 ezer forintot is meghaladhatja.

Palkó István szerint hasonlóra csaknem 15 éve nem volt példa.

“Valamikor az előző válság idején, 2008-2009-ben változtak meg ilyen mértékben és ilyen rossz irányban a törlesztőrészletek, ugyanakkor elsősorban akkor még nem a kamatkockázat volt az elsődleges, hanem a devizahitel-kockázat. Ez 2014-2015-ben eltűnt, ugyanis akkor forintosították a devizahiteleket, viszont akik akkor devizahitellel rendelkeztek, és azóta nem váltották át a hitelüket vagy nem választottak új kamatperiódust, az ő hitelük 3 havi kamatperiódussal rendelkezik, sajnos ők vannak leginkább kitéve a kamatkörnyezet-változásnak, nekik nagyon gyorsan átárazódik a hitelük.”

A hitelmoratóriumosok esetében a korábbi kamatváltozások miatt a törlesztőrészlet nem, csak a futamidő nőhetett, az elemző szerint azonban a mostani helyzetben a 2020 év eleji állapothoz képest mégis magasabb törlesztőrészlettel szembesülhetnek. Időközben ugyanis a bank vélhetően érvényesítette a szerződés szerinti kamatváltozást. Különösen azok vannak ennek kitéve, akik 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú hitellel rendelkeznek.

Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Kapcsolódó hang

Decembertől megugranak egyes törlesztőrészletek – mutatjuk, mennyivel

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eltűnt több ezer ételautomata

info

Magyar szoftver 1,7 milliárd embernek

info

Devizahitelek – A K&H Bank június 15-ig számol el ügyfeleivel

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------