Hirmagazin.eu
Főoldal » De mi lesz az e-autók akkumlátoraival?
Autók - motorok - hajók

De mi lesz az e-autók akkumlátoraival?

Igen ambíciózus elképzelések születtek arról, hogy az elkövetkező években, évtizedekben milyen gyorsan fog felfutni az elektromos járművek értékesítése világszerte. Arról viszont kevés szó esik, hogy mi történik majd az elhasznált, hatalmas mennyiségű akkumlátorokkal.

Az elmúlt hetekben sorra jöttek a hírek arról, hogy különböző országokban mikor tiltják majd meg a belsőégésű motorokkal szerelt személygépkocsik értékesítését. Ahogy korábban már beszámoltunk http://nrgreport.com/cikk/2017/07/28/akik-bucsut-intenek-a-kipufogo-gaznak róla, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Norvégia konkrét időponttól kezdve már csak elektromos autók eladását engedélyezi, a Volvo pedig arra vállalt kötelezettséget, hogy 2019-től kizárólag elektromos és hibrid járműveket gyárt majd.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az elektromos autók száma az elmúlt évben meghaladta a 2 milliót, s becslések szerint 2030-ra számuk eléri a 140 milliót, ha az országok meg kívánnak felelni a párizsi klímacsúcson született megállapodás célkitűzéseinek. Ha bekövetkezik a robbanás az elektromos járművek piacán, akkor ez azt is jelenti, hogy 2030-ig 11 millió tonna elhasznált lítium-ion akkumlátor halmozódik fel, amivel kezdeni kell valamit – mondja Ajay Kochhar, a kanadai akkumulátor-újrahasznosító Li-Cycle startup cég vezérigazgatója.

Az Európai Unióban azonban csak a lítium-ion akkumlátoroknak, elemeknek az 5 százalékát hasznosítják újra. Ez nem történhet meg az elektromos járművek esetében – állítja Marc Grynberg, a belga akkumulátor és az újrahasznosítási óriás, az Umicore ügyvezető igazgatója, aki szerint az autógyártók felelősséggel tartoznak az elhasznált lítium-ion akkumulátorok összegyűjtéséért és újrahasznosításáért. “Pusztán méretük miatt is, az akkumlátorokat nem lehet otthon tárolni, s a hulladéklerakás sem opció” – fogalmazott. Persze léteznek uniós rendeletek, amelyek kötelezik az elemgyártókat, hogy finanszírozzák az akkumlátorok összegyűjtését, kezelését és újrahasznosítását, s már most is ösztönzik az autógyártók és a feldolgozók közötti kapcsolat megteremtését.Az Umicore 25 millió eurós befektetéssel hozott létre üzemet Antwerpenben lítium-ion akkumlátorok újrahasznosítására, a Teslával és a Toyotával pedig létezik olyan együttműködés, hogy olyan nemesfémeket, mint a kobalt és a nikkel, visszanyerjenek.

Akkor a probléma tehát megoldott? Nem egészen. Míg ugyanis olvasztással kinyerhetők fémek – ahogy azt az Umicornál is teszik -, közvetlenül nem nyerhető vissza a létfontosságú lítium, ami vegyes melléktermékké válik. Az Umicore azt mondja, hogy kinyerheti a lítiumot is a melléktermékből, de az extra eljárás természetesen plusz költségekkel jár.

A Morgan Stanley befektetési bank még egy júniusi jelentésében azt állította, nem látszik, hogy az elkövetkező évtizedben megtörténne a lítium újrahasznosítása, s félő, hogy nem is lesz megfelelő kapacitás az akkumlátorok feldolgozására. “További fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy zárt rendszerben valamennyi anyag visszanyerhető legyen” – mondta Jessica Alsford, a bank fenttartható fejlődés kutatócsoportjának vezetője, hozzátéve, hogy különbség van a között, hogy valamit képesek vagyunk megtenni, s hogy az gazdaságilag is kifizetődő.

Ezt támasztja alá Francisco Carranza, a Nissan szakértője is, aki szerint a legfőbb probléma, hogy az akkumlátor teljes feldolgozásának költsége 1 euró kilogrammonként, a visszanyert nyersanyagok értéke egyharmada ennek. A Nissan ezért kezdett együttműködést az Eaton energiagazdálkodási céggel, hogy újrafeldolgozás helyett inkább az újrahasznosítás felé forduljanak, például az otthoni energiatárolásra használják az autókból “kiöregedett” elemeket. Kutatások szerint az akkumlátorok 70 százalékos teljesítményen futhatnának, amikor már nem elégségesek járművek hajtására, de otthoni energiatárolásra kiválóan megfelelnek.

Linda Gaines, az amerikai Argonne National Laboratory szakértője szerint itt az idő az újragondolásra, bár még nem tudható, hogy milyen akkumlátorok jelennek meg a jövőben. Mindenesetre rengeteget segítene az akkumlátorok szabványosítása, és az ha már eleve újrahasznosításra terveznék meg azokat – olvasható a The Gurdian írásában.

Elsődleges forrás: The Guardian
Forrás: nrgreport.com

Hasonló hírek

2016 – Prius, Mégane, Astra

info

Merkel kiadta a parancsot – El kell kerülni a dízelautók kitiltását

Géza

Roncstemetővé válnak az utcák?!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------