Főoldal » Darázsriadó! Hihetetlen, hova fészkelnek be a veszélyes rovarok
Életmód hírek

Darázsriadó! Hihetetlen, hova fészkelnek be a veszélyes rovarok

Idén már hat családnak kellett átmenetileg elhagynia otthonát, mert befészkeltek hozzájuk a darazsak. A méhbefogó szerint évről évre több a veszélyes darázs. Idén viszonylag enyhe volt a tél, amit a királynők a szigetelőanyagokban megbújva átvészeltek.

Több helyen is összecsipkedték a darazsak azt az asszonyt, aki Pest megyei házának a teraszán a kerti bútorban bukkant darázsfészekre.

„Azt láttuk, hogy egyre több a darázs, és megfigyeltem, hogy a teraszon lévő fotel mögül repülnek elő” – mesélte Horváth Zsuzsa. „Amikor felfordítottuk a fotelt, akkor láttuk, hogy egy egész kas van a huzat alatt! Rágondolni is rossz, hogy azon ültünk, nagyobb baj is történhetett volna, mint hogy néhány helyen megcsíptek, bár ez így is nagyon kellemetlen.”

Zsuzsáék kifújt egy egész flakon rovarirtót a fotel huzata alá, és várták, amíg a darazsak szépen kipotyognak, aztán megsemmisítették a kast. Boros Tibor méhbefogó szerint jobb lett volna, ha szakembert hívnak.

Darázsriadó! Hihetetlen, hova fészkelnek be a veszélyes rovarok

Csak idén eddig hat családnak kellett ideiglenesen elhagynia otthonát amiatt, hogy befészkeltek hozzájuk a darazsak, ezért a házuk veszélyessé vált. Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújított Magdolna völgyi vasútállomáson a korlátba telepedtek be a darazsak, félő, hogy egyszer valakit megtámadnak. Tavaly Tolna megyében, Decsen egy családot támadtak meg, mert a kislányuk leült a járda szélére, épp egy földalatti darázsfészek tetejére. A gyerek fejét összecsípték a rovarok, a kislányt olyan súlyos trauma érte, hogy a támadás után hetekig nem mert kimenni a lakásból még a kertbe sem.

„Jellemzően a tetőszerkezetben vagy a mennyezetben raknak fészket. Az utóbbin át is rághatják magukat, és ilyenkor egyik pillanatról a másikra a lakásba tódulnak”

– mondta Boros Tibor. „Egyre több lódarázs van, ami csíp és harap is.”

Egyfelől kiszorulnak a természetes élőhelyeikről, másfelől enyhébbek a telek, és a szigetelőanyagokban a királynők átalusszák azt, így túlélik a hideg hónapokat. Belefúrják magukat a hungarocellbe, a tőzeggyapotba, majd, amikor tavasszal felébrednek, leraknak több száz petét, melyek kikelve folyamatosan tovább bővítik a fészket, a királynő pedig naponta rakja az új petéket.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ez a fogyás biztos trükkje – szakértő árulta el a titkot

Mazsi

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Géza

Mire vágyik a nő? Arra, hogy szeressék, és hogy szerethessen

Mazsi