Image default
Külföld

Dániában életbe lépett a burkatörvény

A most életbe lépett törvény kivételt tesz azokra az esetekre, amikor valaki egy „felismerhető célból” visel az arcát elfedő ruhadarabot, ilyen például a hideg időben viselt símaszk vagy a dán közlekedési szabályok által a motorbiciklizéshez előírt bukósisak.

amazon.it

Szerdán életbe lépett Dániában a „burkatörvényként” emlegetett, az arcot eltakaró ruhadarabok viseletét tiltó jogszabály, amely heves vitát váltott ki támogatói és ellenzői között. A Venstre liberális kormánypárt képviselője, Marcus Knuth „súlyosan elnyomó” jellegűnek tartja a konzervatív muszlim nők által viselt ruházatot. Sasha Andersen politikai aktivista szerint azonban a jogszabály diszkriminatív egy kisebbséggel szemben.

Mindkét oldal tiltakozik

A törvény támogatói és az ellene tiltakozók is felvonulást terveznek. A rendőrség elmondta, hogy a tiltakozáson az arcukat teljesen eltakaró demonstrálókat nem büntetik, mert tettük szabad véleménynyilvánításnak minősül. Ugyanakkor büntetésben részesíthetők mindazok, akik a gyülekezésre tartva, már útközben elfedik az arcukat.

Claus Oxfeldt, a dán rendőrségi szakszervezetek elnöke szerint az irányelvek nem kellően kidolgozottak. A szakszervezetek és a rendőrség szeptemberben ül össze, hogy megvitassák a tilalom első hónapjának tapasztalatait — ismertette.

Több európai országban is van már hasonló törvény

A jobbközép kormánykoalíció, amely az elmúlt években szigorította a menedékjoggal és bevándorlással kapcsolatos jogszabályokat, tavaly nyújtotta be a törvényjavaslatot, melyet a dán törvényhozók idén májusban fogadtak el. Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Bulgáriában már van hasonló törvény érvényben.

Faktor.hu

Dániában 2010 januárjában a liberális-konzervatív dán kormány már döntött a burka és a nikáb viselésének korlátozásáról a közterületeken, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta e muzulmán női viseletre vonatkozó szabályozást.

A most életbe lépett törvény kivételt tesz azokra az esetekre, amikor valaki egy „felismerhető célból” visel az arcát elfedő ruhadarabot, ilyen például a hideg időben viselt símaszk, vagy a dán közlekedési szabályok által a motorbiciklizéshez előírt bukósisak.

Pénzbírság vagy börtönbüntetés is kiszabható

Az első alkalommal kiszabható bírság ezer korona (43 ezer forint), de a többszöri szabálysértők akár 10 ezer koronás (430 ezer forint) pénzbírsággal vagy hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Továbbá, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerít az arca elfedésére, arra pénzbírságot, de akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre. Egy 2010-ben készült jelentés kétszázra becsülte azoknak a nőknek a számát az 5,7 millió lakosú Dániában, akik az arcukat teljesen eltakaró kendőt viselnek.

2016-ban a dán parlament egy olyan törvényt is megszavazott, amely a menedékkérőket az értékeik — például ékszerek, arany stb. — beszolgáltatására kötelezi, hogy ezzel járuljanak hozzá az ott tartózkodásuk költségeihez.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

II. Erzsébet őrjöng: felháborító, amit a családról terjesztettek

Mazsi

Utasok közé ültetik az ebolás holttesteket

info

Már tudják, kik robbantottak Jakartában

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------