Image default
Külföld

Dánia ismét bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni harcba

forrás: MTI

A koppenhágai parlament keddi határozatának értelmében Dánia az idén ismét küld F-16-os harci repülőket az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harcra Irakba és Szíriába, de hozzájuk a mandátum keretében még mintegy 400 katona is csatlakozik.

Az észak-európai állam egy Hercules típusú katonai szállító repülőgéppel is kiveszi részét a dzsihadisták elleni harcból, illetve mintegy 400 dán katona is támogatja majd a kedden a jóváhagyott bevetést.

Tavaly ősszel, miután a korábbi misszió tartama lejárt, Dánia hét harci repülőgépét kivonta a térségből. “Köszönhetően a világ államait tömörítő koalíciónak olyan helyzetben vagyunk, hogy Irak nem omlott össze, illetve az IÁ-t sikerült visszaszorítani. Ez azért van, mert Dánia több mint 65 szövetségesével közösen felelősséget vállalt” – jelentette ki Kristian Jensen külügyminiszter.

Komoly döntést hozott a kormány – Rasmussen

“A kormány fokozni akarja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot. (…) Ez komoly döntés, dán férfiakat és nőket küldeni a világ konfliktusövezeteibe” – hangsúlyozta Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök március elején.

Hozzátette, hogy a dán harci gépeket egy törökországi bázisra vezénylik, onnan indulnak majd a dzsihadisták elleni szíriai és iraki bevetésekre, a tervezett 400 fős katonai kontingenst pedig – benne egy 60 fős különleges egységgel, valamint támogató alakulatokkal – Irakba telepítik.

Jelenleg is vannak dán katonák Irakban

Mintegy 120 dán katona és műszaki támogatásuk jelenleg is az iraki el-Aszad légitámaszponton szolgál, ahol iraki katonáknak és a kurd biztonsági erők tagjainak kiképzése a feladatuk.

 

Hasonló hírek

Így szabadítják ki a magyar hajóst a kalózok fogságából

Mazsi

Putyin parancsot adott a fő erők kivonulására Szíriából

Edit

Uniós vezetőket hibáztat az osztrák alkancellár

Géza