Image default
Gasztronómia, vega

Csúcslekvár sárgabarackból: készítsd cukor nélkül, levendulával!

Ha a nyár tö­ké­le­tes lek­vár­já­nak re­cept­jére vágysz, ne ke­resd to­vább! Szu­per gyü­möl­csös zamat, ma­xi­mum íz, SEMMI hoz­zá­adott cukor. Imádni fogod, mert nem hiz­lal és na­gyon finom!

A magyar sárgabaracknak párja sehol a világon nincs! Kockáztassuk meg: a legegészségesebb magyar gyümölcs! Rendkívüli mértékben tartalmaz karotinoidokat, mely vegyületcsoportnak fontos szerep jut a szervezetben a daganatos betegségek megelőzése kapcsán. A sárgabarack – színanyagai miatt –

lassítja az oxidációs és öregedési folyamatokat,

vitaminokkal látja el a bőrt, véd az UV-sugarak roncsoló hatása ellen, és még sorolhatnánk…

A sárgabaracknak a lekvárja is csodálatos: nemcsak színével hordozza a napsütötte nyár üzenetét, illata és zamata egyaránt mesés! Leheletnyi levendulával megspékelve viszont létrejön az a tökéletes ízharmónia, ami igazán varázslatossá teszi!

Csúcslekvár sárgabarackból: készítsd cukor nélkül, levendulával!

Ám a legfontosabb szabály, amit sárgabaracklekvár főzésekor mindenképpen alkalmazni érdemes:

cukor nélkül készítsd, így üde ízét és gyógyító hatásának egy részét egész télen át élvezheted, ráadásul így tényleg egészséges ez a finomság!

A kellőképpen érett barackot nem is kell édesíteni, ha nem elég intenzíven édes a gyümölcs, használj hozzá steviát, nyírfacukrot vagy Lovely Sweet édesítőt.

Csúcslekvár sárgabarackból készítsd cukor nélkül, levendulával! 1

A kétkedők kedvéért gyorsan szögezzük le: nem attól lesz tartós a lekvár, hogy cukorral főzöd össze a gyümölcsöt! Épp elég, ha precízen, sterilen dolgozol! Infókért katt ide! A cukor valójában agyonnyomja az üde, gyümölcsös ízt, mélyíti a színt és nehézkessé teszi a lekvárt.

Ugyanúgy öregedési folyamatokat indít el a lekvárban, mint ahogy a túlcukros lekvár az emberi szervezetben!

Íme, a tökéletes sárgabarack lekvár receptje, amit biztosan imádni fogsz:

Sárgabaracklekvár levendulával cukor nélkül

Csúcslekvár sárgabarackból készítsd cukor nélkül, levendulával! 2
Ha nem akarod összefőzni a levendulával, tegyél egy-egy virágfejet lezárás előtt a lekvár tetejére. Így is átveszi csodálatos illatát!
Fotó: Pinterest
  • 7-8 kg érett sárgabarack (kb. 10 db fél literes üveghez)
  • 3 ek. morzsolt levendula
  • édesítő, ízlés szerint
  • 3 zacskó lekvárzselésítő

Így készítsd:

1. Magozd ki a gyümölcsöt, lehámozni nem kell, aprítani nem szükséges.

2. Készítsd elő, most el és főzd ki az üvegeket és a fedőket, hogy sterilek legyenek.

3. A gyümölcsöt tedd fel főni egy nagyobb lábosban. Folyamatosan kevergesd, hogy az egész egyenletesen átmelegedjen és hogy ne égjen le.

4. A rotyogó lekvárhoz add hozzá a levendulát, a zselésítőt illetve az édesítőt – ha igényled – és jól keverd át. Ha már szétesett a gyümölcs, ne főzd 5 percnél tovább, hogy az egészséges alkotók egy része megmaradhasson. Húzd le a tűzről az edényt.

5. A forró lekvárt azonnal töltsd steril üvegekbe, lehetőleg teljesen tele, hogy minél kisebb levegőzárvány kerüljön az üvegbe. Zárd le szorosan az üvegeket és fordítsd fejjel lefelé. Így tedd dunsztba és másnapig hagyd bebugyolálva pihenni.

Csúcslekvár sárgabarackból készítsd cukor nélkül, levendulával! 3

FONTOS!

Az így készített lekvárodat tárold hűvös, sötét helyen. Ha tudsz helyet szorítani neki a hűtődben, az a legjobb. A fény és a meleg ugyanis öregíti a lekvárt, idővel ezért mélyül a színe, ami nem kívánatos.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Zéró szénhidrát! Fokhagymás lett a felhőkenyér, ezért őrül meg a fél világ!

Mazsi

Majonézes fagylalt a nyár szenzációja

Géza

Ma van a Fagyi napja, itt a lista, hol eheted féláron!

Edit