Image default
Egészség - betegség

Csontritkulást okozhat a nőknél a szappanok és fogkrémek gyakori összetevője

Egy friss tanulmány szerint növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét a nőknél a fertőtlenítőszer, amely többféle fogkrémben és folyékony szappanban is megtalálható.

A kutatás azt az eredményt hozta, hogy azoknál a nőknél, akiknek több triklozán jut a szervezetébe, amelyet korábban a bélrákkal és az antibiotikum-rezisztenciával hoztak összefüggésbe, nagyobb eséllyel alakul ki csontbetegség – olvasható a brit The Telegraph hírei közt.

A csontritkulás, mely elsősorban a nőket érinti, a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlását jelenti, illetve gyakorta jár csonttörésekkel.

CNN

@CNN

Exposure to a chemical commonly used to reduce bacterial contamination in cosmetics, toothpaste and products like toys and clothing may come with an unintended risk — osteoporosis, according to a study https://cnn.it/2NcdYRj 

Study links common chemical in cosmetics and toothpaste to osteoporosis

Exposure to a chemical commonly used to reduce bacterial contamination in cosmetics, toothpaste and products like toys and clothing may come with an unintended risk — osteoporosis. That’s according…

cnn.com

A triklozánnak, mely egy baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer,

számos nem kívánt hatása van, így az Európai Unió betiltotta az élelmiszerekkel érintkező termékekben való használatát, a kozmetikumokban azonban továbbra is megtalálható, mint összetevő.  A fogkrémeken és szappanokon kívül dezodorokban, szájvizekben, tusfürdőkben, sőt még ruhákban, konyhai termékekben, bútorokban és gyermekjátékokban is fellelhető.

A tanulmányban, melyet a The Jopurnal of Clinical Endocrinology and Metabolism tudományos lapban publikáltak, 1848 a kutatásban részt vevő nő adatait elemezték, és azoknak, akiknek a vizeletében nagyobb arányban volt kimutatható a triklozán,

nagyobb eséllyel voltak csontproblémáik.

A tanulmány szerzője, Li Yingjun a kínai Hangzhou Medical College School of Public Health egyetemről azt mondta, laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a triklozán káros hatással lehet a csontok ásványanyag tartalmára, de a triklozán és a csontok egészségének kapcsolatáról még kevés érdemi tudással rendelkeznek.

hirado

Hasonló hírek

A lenmagolaj különleges hatásai a szervezetre, amikről neked is tudnod kell!

Mazsi

Hihetetlen, mit művel testeddel a keserű csokoládé!

Mazsi

Dr Lenkei Gábor nem finomkodott! A kemoterápia durva méreg! Amit a rák ellen ajánl, az elsőre meglepő lehet…

Edit