Image default
Autók - motorok - hajók

Csodakocsi: Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója

Göteborg — Nem kell a vezetéssel foglalkozni és a forgalomra koncentrálni a Volvo készülő robotautójában. Az elektromos hajtású és önvezető gépkocsiban akár mindenki aludhat is menet közben, egyébként pedig beszélgetéssel, a táj szemlélésével, esetleg munkával is telhet az utazás.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 1
A svédek által megálmodott járgánynak egészen különleges, a jövőt idéző formavilága van /Fotó: profimedia reddot

„A rohanó világban annyira a hatékonyságra törekedtünk, hogy elvesztettük az utazás élményét?” – tette fel a költői kérdést a svéd cég, majd ennek szellemében megalkotta új önvezető autójának tervét, amely ezt a felvetést cáfolja meg. A Volvo 360c teljes mértékben elektromos és automata lesz. A karosszériája egészen futurisztikus, hiszen felső része egy hatalmas üvegbúrára hasonlít. A tervezők víziója szerint ez a még csak elméletben létező jármű képes alkalmazkodni a hektikus városi forgalomhoz és teljesen környezetbarát, hiszen nem fogyaszt üzemanyagot, elektromos motor hajtja majd. És ez még semmi!

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 2
Az önvezető autóba akár ágyat is be lehet szerelni, az utas alhat is menet közben, míg halad a cél felé /Fotó: profimedia reddot

„Ez az autó beszélgetéseket kezdeményez majd az utasaival, mert szerintünk ilyen lesz a jövő közlekedése” – mondta a Volvo termékstratégiai igazgatója, Marten Levenstam.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 3
Mivel nincs vezetőfülke, az egész utasteret úgy lehet használni, mintha egy szoba lenne /Fotó: profimedia reddot

A különleges modell több alapvető használati lehetőségét is vázolták a koncepció bemutatásakor. Akár guruló hálószobaként, éjszakai repülőjáratot helyettesítő járműként is használhatják majd. Ha pedig napközben használják, akkor gyakorlatilag mobil iroda vagy nappali is lehet a 360c.

„Az a cél, hogy az emberek egyre kevésbé függjenek a munkahelyüktől, a tömegközlekedéstől és a mindennapi kötelező körök megtételétől – fejtette ki véleményét Levenstam. – A Volvo 360c lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzt és időt takarítsanak meg, minél kellemesebb, hatékonyabb módon.”

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 5
Mobil irodaként is funkcionál a Volvo, amelyben útközben dolgozhatnak /Fotó: profimedia reddot

A Volvo mindig is a megbízhatóság „zászlóshajójaként” határozta meg magát az autópiacon, így az új modell megalkotásánál is rendkívül odafigyel arra, hogy az utasok az önvezető autóban is maximális biztonságban legyenek. A márka a 360c-vel kívánja felállítani a jövő autóit meghatározó mércét. Egyelőre nem tudni, mikor dobják piacra.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója
Az utasok csak közlik, hogy hová akarnak menni, és a járgány odaszállítja őket /Fotó: profimedia reddot

Ilyet akar az Audi is

A Volvo terve nagyon hasonlít az Audi 25th Hour elnevezésű projektjére, amely szintén kiiktatja a belsőégésű motort és a kormánykereket, és elsősorban a környezettudatosságot és az utazási élményt helyezi előtérbe. Még a járművek külseje is a megszólalásig hasonlít, a tervezők mindkettőnél nagy üvegtetők mellett döntöttek, amely igen futurisztikus hatást kelt.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: profimedia reddot

 

Hasonló hírek

A nap képe: ilyen Ferrari nincs még egy..

Géza

VW: Magyarországon is januárban kezdődnek a visszahívások

Edit

Lezárult a Chevrolet kivonulása Magyarországról

info