Autók - motorok - hajók

Csodakocsi: Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója

Göteborg — Nem kell a vezetéssel foglalkozni és a forgalomra koncentrálni a Volvo készülő robotautójában. Az elektromos hajtású és önvezető gépkocsiban akár mindenki aludhat is menet közben, egyébként pedig beszélgetéssel, a táj szemlélésével, esetleg munkával is telhet az utazás.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 1
A svédek által megálmodott járgánynak egészen különleges, a jövőt idéző formavilága van /Fotó: profimedia reddot

„A rohanó világban annyira a hatékonyságra törekedtünk, hogy elvesztettük az utazás élményét?” – tette fel a költői kérdést a svéd cég, majd ennek szellemében megalkotta új önvezető autójának tervét, amely ezt a felvetést cáfolja meg. A Volvo 360c teljes mértékben elektromos és automata lesz. A karosszériája egészen futurisztikus, hiszen felső része egy hatalmas üvegbúrára hasonlít. A tervezők víziója szerint ez a még csak elméletben létező jármű képes alkalmazkodni a hektikus városi forgalomhoz és teljesen környezetbarát, hiszen nem fogyaszt üzemanyagot, elektromos motor hajtja majd. És ez még semmi!

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 2
Az önvezető autóba akár ágyat is be lehet szerelni, az utas alhat is menet közben, míg halad a cél felé /Fotó: profimedia reddot

„Ez az autó beszélgetéseket kezdeményez majd az utasaival, mert szerintünk ilyen lesz a jövő közlekedése” – mondta a Volvo termékstratégiai igazgatója, Marten Levenstam.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 3
Mivel nincs vezetőfülke, az egész utasteret úgy lehet használni, mintha egy szoba lenne /Fotó: profimedia reddot

A különleges modell több alapvető használati lehetőségét is vázolták a koncepció bemutatásakor. Akár guruló hálószobaként, éjszakai repülőjáratot helyettesítő járműként is használhatják majd. Ha pedig napközben használják, akkor gyakorlatilag mobil iroda vagy nappali is lehet a 360c.

„Az a cél, hogy az emberek egyre kevésbé függjenek a munkahelyüktől, a tömegközlekedéstől és a mindennapi kötelező körök megtételétől – fejtette ki véleményét Levenstam. – A Volvo 360c lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzt és időt takarítsanak meg, minél kellemesebb, hatékonyabb módon.”

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója 5
Mobil irodaként is funkcionál a Volvo, amelyben útközben dolgozhatnak /Fotó: profimedia reddot

A Volvo mindig is a megbízhatóság „zászlóshajójaként” határozta meg magát az autópiacon, így az új modell megalkotásánál is rendkívül odafigyel arra, hogy az utasok az önvezető autóban is maximális biztonságban legyenek. A márka a 360c-vel kívánja felállítani a jövő autóit meghatározó mércét. Egyelőre nem tudni, mikor dobják piacra.

Csodakocsi Guruló hálószoba lehet a Volvo robotautója
Az utasok csak közlik, hogy hová akarnak menni, és a járgány odaszállítja őket /Fotó: profimedia reddot

Ilyet akar az Audi is

A Volvo terve nagyon hasonlít az Audi 25th Hour elnevezésű projektjére, amely szintén kiiktatja a belsőégésű motort és a kormánykereket, és elsősorban a környezettudatosságot és az utazási élményt helyezi előtérbe. Még a járművek külseje is a megszólalásig hasonlít, a tervezők mindkettőnél nagy üvegtetők mellett döntöttek, amely igen futurisztikus hatást kelt.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: profimedia reddot

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Baj van az orosz Hondák légzsákjaival

Edit

Elsőként jutott át magyar vitorlás az Északnyugati átjárón

info

Roncstemetővé válnak az utcák?!

Mazsi