Hirmagazin.eu
Főoldal » Csőd, adósság és eljárások garmadája maradt a jobbikos polgármester után
Belföldi hírek

Csőd, adósság és eljárások garmadája maradt a jobbikos polgármester után

Érpatak vélhetően még sokáig fogja nyögni, a korábbi, zavart viselkedésével az országos médiába is bekerült jobbikos polgármester örökségét, erről számolt be az Átlátszó.

A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábutFORRÁS: YOUTUBE

Orosz Mihály Zoltán, Vona Gábor kedvenc polgármestere azzal vált országosan ismertté, hogy bizarr „rendezvény” keretében nyilvános akasztást tartott települése főterén Benjamin Netanjahu-, és egy Simon Peresz arcú bábuknak. De ő volt, aki az egyik Budapesti Pride-on vegzálta a felvonulókat. De korábban az érdekeltségébe tartozó Szeretetszolgálat gyanús földszerzéseiről is cikkezett a sajtó. Most kiderült, hogy március 25-i bukása után milyen csődtömeget hagyott maga után a településvezető.

Miközben az önkormányzat már a közüzemi számlákat sem tudta fizetni 2017-ben, és kikapcsolták a gázt, addig a polgármester a Jordán-folyó vizéből rendelt, meg Angliából bőrkötéses enciklopédiát a saját fényképével. Az évekig le nem adott zárszámadás miatt elestek a normatív támogatástól is, és valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa és más „meglepetések” is várhatóak.

Érpatak, 2013. november 29. Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b) és Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere aláírja az együttműködési megállapodást Érpatakon, az általános iskola aulájában 2013. november 29-én. A szabolcsi településen a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az Érpataki Modell Országos Hálózata közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása alkalmából szerveztek stratégiaismertető rendezvényt és sajtótájékoztatót. MTI Fotó: Balázs AttilaFORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

Érpatakon, a március 25-i időközi választáson nagyarányú győzelmet aratott Nagy Imre Attiláné független jelölt, és ezzel véget ért a magát a környék teljhatalmú földesurának vizionáló városvezető 13 éves rémuralma.

Orosz Mihály Zoltán, Vona Gábor kedvenc polgármestere és az általa kidolgozott, úgynevezetett érpataki modell lényege ugyanis az volt, hogy a faluja lakosságát „építőkre” és „rombolókra” osztotta, és ő mint főkegyúr eszerint jutalmazta vagy büntette a település lakosait.Bár Orosz független polgármester volt, korábban erős szövetségben állt a Vona Gábor által vezetett Jobbikkal, Vona a fenti érpataki modellt többször is méltatta, és követendő példának hozta fel más települések számára is.

No, de hogy milyen aljasságok vagy feltételezett bűncselekmények húzódtak az érpataki modell hangzatos jelszavai mögött, az csak most, az új városvezetés felállásával derült ki.

24 millió forint tartozása van a községnek

Az Átlátszó helyszíni beszámolójából ugyanis kiderült, hogy 24 millió forint kifizetetlen tartozása van az önkormányzatnak. Ezek között olyan, nyilvánvalóan nélkülözhetetlen tételek is szerepelnek, mint például tömjén, pálinka, a Jordán-folyó vize, Angliából rendelt bőrkötéses enciklopédia a polgármester fényképével. Ezeket még Orosz rendelte meg, azonban fizetni értük elfelejtett.

Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán, érpataki modellFOTÓ: TUBA ZOLTÁN [ORIGO]
Elmaradt zárszámadások, kifizetetlen közüzemi számlák

De mint kiderült, a településnek sem 2015-ben, sem 2016-ban nem volt elfogadott zárszámadása, ezért két évig elesett a normatív támogatástól Érpatak. Miután a hiányzó rendeleteket a kormányhivatal pótolta, Érpatak megkapta a 24 milliós normatív támogatást, azonban ebből rögtön le is foglalt 5,4 millió forintot a Magyar Államkincstár, mivel Oroszék nem fizették a járulékokat sem.

De nemcsak ezt nem fizette az önkormányzat, hanem 2017-ben már a közüzemi számlák rendezésére sem volt pénz, így kikapcsolták a gázszolgáltatást.

További 60 millió forintot bukhat az önkormányzat Orosz miatt

Az érpataki „kedves vezető” nem a konfliktuskerüléséről híres, ezt az is bizonyítja, ahogy arról az új polgármester is beszámolt, a jobbikos polgármesternek köszönhetően szinte valamennyi környező településsel perben áll a község, és a korábban Érpatakot képviselő ügyvéd is visszalépett már a falu képviseletétől. Így könnyen megeshet, hogy Érpataknak további 60 millió forintot kell fizetni, ha elbukják ezeket a pereket.

A Benefícium-projekt is befuccsolt

Orosz egyik legsötétebb ügye volt a Benefícium Szeretetszolgálat ügye, amelyről korábban az Origo is beszámolt. Az Oroszhoz köthető Szeretetszolgálat 50 ingatlant szerzett meg kifogásolható módon a településen, amelyeket aztán közpénzből rendbe tetetett, ami becslések szerint 50 millió forintot is kitett. A telkeket aztán közmunkaprogram keretében hasznosították, de ebből mindössze párszázezer forintos bevétele származott az önkormányzatnak. 2016-ban aztán a közmunkaprogram is megszűnt a településen.Ezután már mezőgazdasági munka sem folyt a telkeken, de Orosz mégsem bontott szerződést az egyébként az élettársa által képviselt Szeretetszolgálattal. Orosz a bontási munkákat egyébként a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégére Érpatakért Nkft-re bízta, akinek 15 milliós kölcsönt is adott Érpatak községe.

Mivel a cég azóta csődeljárás alá került, így nincs rá esély, hogy ezt a pénzt visszaszerezze az önkormányzat. Ráadásul a közutak rendben tartásához szükséges gépek is a cég tulajdonában vannak, amelyekhez viszont a felszámolási eljárás miatt nem férnek hozzá.

Így a nyilvános akasztásokat rendező településvezető után csak az adósság, csőd- és büntetőeljárások garmadája maradt, amelyekből nem lesz egyszerű kihámozni Érpatakot az új városvezetésnek.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Egyeztetne a kormánnyal a főváros a fejlesztésekről

Géza

Pótlóbuszok járnak az 1-es villamos egyes szakaszain

Géza

Az áruházláncok már készülnek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------