Hirmagazin.eu
Főoldal » Csehország azt hiszi, május-júniusban már a régi életét fogja élni
Külföld

Csehország azt hiszi, május-júniusban már a régi életét fogja élni

A válság által sújtott szlovák polgárok, kis- és középvállalkozók akár kilenc hónappal eltolhatják a kölcsönök törlesztőrészleteinek fizetését – döntött a szlovák parlament. Északi szomszédunknál már a húsvéti szigort tervezgetik – nem így Csehországban.

Szlovákiában 24-gyel nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma – közölte péntek délelőtt Igor Matovič kormányfő. Április 2-án összesen 1454 koronavírustesztet végeztek a szlovákiai laboratóriumok, ezek közül 24 zárult pozitív eredménnyel. Ezzel összesen 450-re emelkedett Szlovákiában a fertőzöttek száma.

A kormány a betegség terjedésének lassítása mellett a legnagyobb hangsúlyt a gazdaság megmentésére fordítja. Ennek egyik lépéseként, a miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet zöld ágra vergődött a pénzintézetekkel, és megegyeztek abban, milyen feltételekkel lehet haladékot kapni a bankoknál a hitelek visszafizetésével összefüggésben. A javaslat lehetővé teszi a törlesztéseknek akár kilenc hónappal történő elhalasztását is. A bankok ennek értelmében kötelesek lesznek a kliens kérésére elhalasztani a hitel törlesztését.

A lízingtársaságok, részletfizetés útján történő eladások és más, fogyasztói hitelek nyújtására engedéllyel rendelkező hitelezők esetében a pénzügyminisztérium a törlesztések három hónapos elhalasztását javasolja. Ezeknek az intézményeknek az ügyfelei a három hónap letelte után újabb három havi halasztást kérhetnek.

Ha a vállalatok vagy a természetes személyek későbbre halasztják a hiteleik törlesztését, nem fognak nemfizető ügyfelekké válni – állította Eduard Heger pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy semmilyen megbélyegzés sem fogja érni őket emiatt a jövőben. A járvány visszaszorítását szolgálja az a megegyezés is, melynek értelmében

a bankok 20 euróról 50 euróra emelik a PIN-kód megadása nélküli érintésmentes bankkártyás fizetés felső határát.

A kormány a marginalizálódott roma közösségek számára is elfogadott egy javaslatot. Ha a romatelepeken végzett tesztelés során bebizonyosodik, hogy a fertőzöttek száma a közösségben túllépi a 10 százalékot, akkor az egész romatelepen karantént rendelnek el. A marginalizálódott roma közösségek tesztelését pénteken kezdték meg. A válságstáb információi szerint

a romatelepekre nemrég mintegy 1400-an tértek vissza külföldről, és közülük körülbelül 220-an mutattak légúti megbetegedésre utaló tüneteket.

Igor Matovič kormányfő és a közegészségügyi ellenőrök is attól tartanak, hogy a közelgő húsvétkor az emberek elkezdik majd látogatni egymást, és ezáltal nőni fog a fertőzés terjedésének kockázata.

“Ez azt is jelentené, hogy elveszne mindaz, amit eddig, a felelős magatartásunknak köszönhetően elértünk” – közölte Matovič. Ebből kifolyólag a húsvéti ünnepek idejére szigoríthatják a jelenleg érvényben lévő óvintézkedéseket.

De a csehek

Csehországban ennél már egy fokkal optimistább kijelentések is elhangzottak. Andrej Babiš miniszterelnök azt mondta, májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe az országban.

“Optimista vagyok, nálunk a helyzet alakulása egészében kedvező. Ha azt nézem, hogyan alakul a helyzet Olaszországban, Spanyolországban vagy Ausztriában, akkor az európai átlaghoz viszonyítva nálunk nagyon jó a helyzet” – nyilatkozta Babiš egy lapinterjúban.

A cseheknél április végére várják a járvány kicsúcsosodását. Babiš bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett. További korlátozó intézkedéseket a cseh kormány nem tervez, és a kedvezőtlen visszhang következtében lemondott a boltok vasárnapi nyitvatartásának mérlegelt korlátozásáról. Csehországban pénteken 3869 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván és 46 a COVID-19 betegségben elhunytak száma.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
infopstart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bozótvágóval támadt rá 79 éves édesanyjára, azt kiabálva: Megöllek!

Mazsi

Lemondott Theresa May

Géza

Áprilisig békeszerződést köthet a tálibokkal Amerika

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------