Image default
Kultúra

Cseh Tamás-ünnepre készülnek

November végéig három kategóriában lehetett jelentkezni a Rubinpiros tangó elnevezésű versenyre. A hat éve elhunyt Cseh Tamás (képünkön) emlékére a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ ismét megrendezi a nem hivatásos előadók, énekesek, együttesek és alkotók versenyét.

Cseh Tamás-ünnepre készülnek

A pályázatról, a beérkezett pályaművekről, azok további sorsáról és a január végi, Cseh Tamásra emlékező gálaestről kérdeztük Joós Tamás ügyvezető igazgatót.

Milyen kategóriákban hirdették meg a Cseh Tamás-pályázatot?

A Rubinpiros tangó elnevezésű versenyt már negyedszer hirdettük meg zenei, képzőművészeti és tánc kategóriában. Pályázni lehetett Cseh Tamás-dalok eléneklésével, az énekes szerzeményeihez kapcsolódóan bármely táncműfajban koreográfiák készítésével és e dalok ihlette fotókkal, festményekkel. Természetesen amikor 2009-ben meghirdettük e pályázatot, előzetesen engedély kértünk Cseh Tamás özvegyétől és szerzőtársától, Bereményi Gézától is. A zsűriben pedig ott lesz Bérczes László művészeti vezető (Kaposvári Csiky Gergely Színház) Bozsik Yvette táncművész, Feledy Balázs művészeti író, Kátai Zoltán énekmondó, Kecskeméti Gábor zeneszerző, Krulik Zoltán zeneszerző (Makám együttes,) Mispál Attila filmrendező, Parais István táncpedagógus író és Tóth Zsolt operatőr.

A korábbiakhoz képest mennyien pályáztak az idén?

Az előzőekhez hasonlóan több mint ötven pályamű érkezett, a “legnépesebbnek” és a leginkább kreatívnak a képzőművészeti kategória bizonyult. Főleg klipekkel, fotókkal, grafikákkal pályáztak, a Budapest című dalra például fotósorozat született. A zenei kategóriában alternatív, népzenei, funky-jazz és rockzenei feldolgozások egyaránt érkeztek, a pályázók ezúttal is változatosan és jó ízléssel nyúltak Cseh Tamás dalaihoz.

A legnépszerűbbnek olyan ikonikus dalok bizonyultak számukra, mint például a Budapest, vagy a Fehér babák takarodója. A tánc kategóriában színvonalas koreográfiák születtek Cseh Tamás dallamaira, melyek e jelek szerint alaposan megmozgatták a koreográfusok fantáziáját. Különlegesek a néptánc-feldolgozások, ami nem meglepő, hiszen Cseh Tamásnak népdalízű szerzeményei is vannak. Jövőre szeretnénk, ha pantomimmel is bővülne ez a kategória.

Mi lesz a pályaművek további sorsa?

A pályázók visszakapják a képzőművészeti alkotásokat, melyekkel a zenei feldolgozásokkal együtt a Cseh Tamás Archívum is gazdagodhat, de például a Kőrösiben mi is őrzünk néhány festményt, melyekkel korábban pályáztak az alkotóik.

S persze, a legjobbakat ismét kiállításon és gálaműsorban mutatják be, hagyományosan Cseh Tamás születésnapjához időzítve a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A pályaművek előzetes zsűrizése után az előadók és alkotók meghívást kapnak, hogy produkciójukat a kulturális központ színpadán, élőben is bemutathassák 2016. január 23-án, szombaton 14 órától, ahol a zsűri tagjai értékelik a pályázatokat. A legjobbnak bizonyuló produkciók a gálaesten 2016. január 23-án 18 órakor hivatásos művészek társaságában lépnek fel.

 

Forrás: mixonlin

Hasonló hírek

Kulturális fesztivál Budapesten Korea államalapítási ünnepének alkalmából

info

Tíz bemutatóval készül a következő évadra a Nemzeti Színház

info

Miért rombol műtárgyakat az Iszlám Állam? – A szakértő válaszol

info