Hirmagazin.eu
Főoldal » Csapdák a tányér szélén
Gasztronómia, vega

Csapdák a tányér szélén

hirmagazin 2015 06 13 082349a mélyen a lelkünkbe, pontosabban a gyomrunk mélyére nézünk, be kell látnunk, hogy nem mindig azért szoktunk enni, mert éhesek vagyunk. A falánk evési vágy sem mindig az éhségből táplálkozik, számos más oka is lehet, hogy megindulunk a hűtőszekrény felé, vagy ha a kelleténél kétszer akkora vacsorával bírkózunk meg.

Míg a gyomrunk pontosan tudja, mit és mennyit eszünk, addig az agyunkat sokkal könnyebb becsapni. A Business Insider két friss tanulmány segítségével mutatta be, milyen hiszékennyé is válik az agyunk, ha étkezésről van szó.

-Hogyan csapnak be minket az étlapok?

Az, hogy az ételek mellé oda kell írni a bennük lévő kalóriát nagyon dicséretes abbó a szempontból, hogy így az éttermeket rákényszerülnek, hogy alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket készítsenek. Azonban az egyek említett kutatás bebizonyította, hogy ha az alacsony kalóriájú ételeket az éttermek külön listázzák, akkor már bajban vagyunk, az emberek ugyanis az egészséges étlapot külön dologként kezelik, megnyugtató számukra, hogy ez is elérhető –lenne-, majd ugyanúgy a zsírosabb, hízlalóbb ételekből válogatnak.

-Hogy csapnak be minket az ételek?

Már attól rosszabb ízűnek érzékelünk egy ételt, hogy az egészségesnek van kikiáltva. De mitől érezzük az egészségtelen ételeket mégis egészségesnek?

Egy kísérlet során arra kérték a részvevőket, hogy kis csokissütiket majszoljanak, miközben tévét néznek. A sütik egy része kemény, a másik puha volt. A delikvensek alapvetően szívesebben ették a puha süteményt, ám ha arra kérték őket, hogy gondoljanak az étel kalóriatartalmára, rögtön a keményebb falatokra váltottak. Ebből arra lehet következtetni, hogy az agy számára a kemény étel egyenlő az egészségessel, azaz a keményebb textúrájú ételeket automatikusan egészségesnek gondoljuk. Így van ez az egyébként magas kalóriatartalmú diófélékkel, müzliszeletekkel is.

(Kép: newyorkknowsbest.worldpress.com)

-Hogyan csap be a környezetünk?

Az emberek többet esznek egy étteremben, ahol alacsonyabb a hőmérséklet –valószínűleg azért, hogy felmelegedjenek. Ugyanígy trükközik velünk a gyertyafény, amitől ellazulunk és amitől több ideig akarunk enni. Ha tévét nézünk, vagy barátokkal társalgunk étkezés közben, akkor is tovább tömjük magunkat, mert elfeledkezünk arról, hogy tulajdonképpen már régen jól laktunk.

-Hogyan csap be minket a saláta?

Jópár évvel ezelőtt a McDonald’s kőkeményen elkezdte reklámozni az egészséges fogásait, mint a saláta, vagy a gyümölcs. Tisztában voltak vele ugyanis, hogy így tudják az egyszeri fogyókúrázót az étterembe csábítani, aki ugyan egy tál salátára tért be, de aztán mégis inkább egy szaftos hamburgert eszik. Egy kutatás megállapította, hogy ha van egészséges választási lehetőségünk is, rendszerint még több hízlaló dolgot eszünk össze. Már maga a puszta tény, hogy számításba vettük az egészséges ételt, kielégíti az egészséges életmódra való törekvésünket.

Forrás: marmalade;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Három különleges íz keveredése egy receptben

Mazsi

Sajtot tesz a pürébe, majd gombócokat formáz belőle, betekeri baconnal… – VIDEÓ

Mazsi

Az olívaolaj használata a konyhában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------