Hirmagazin.eu
Főoldal » Csapást jelenthet a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyság létére – Kovács Karolina cikke
Külföld

Csapást jelenthet a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyság létére – Kovács Karolina cikke

Az Egyesült Királyság léte foroghat kockán a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén Gordon Brown szerint. A volt munkáspárti kormányfő úgy véli, a konzervatív brit kormány alatt Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország uniója „holdkórosként” a feledés felé tart.

A The Observer című baloldali vasárnapi lapban közölt cikkében a szigetország 2007 és 2010 közötti miniszterelnöke a „destruktív nacionalista ideológia” veszélyeire figyelmeztetve azt írta, hogy Boris Johnson kormányát szerinte „nem a nemzet érdeke, hanem egy romboló populista, nacionalista ideológia” vezérli, és a tolerancia brit eszménye nem fogja túlélni a megállapodás nélküli Brexitet.

„Fel kell ismernünk, hogy most már a nacionalizmus határozza meg a brit politikát”– vélekedett, és azt állította, hogy a július 24. óta hivatalban lévő Boris Johnson miniszterelnöksége alatt az Egyesült Királyság híján van az egyesítő erőnek, amely felül tudna kerekedni a skót, az ír, az angol és a növekvő walesi nacionalizmuson.

Aggasztó kutatási eredmény

Egy közelmúltbéli közvélemény-kutatás eredményeit felidézve azt nevezte a leginkább aggasztónak: nem elég, hogy sokan úgy gondolják, az Egyesült Királyság fel fog bomlani, és ez ráadásul vajmi kevés embert nyugtalanít, legalábbis egyelőre. A YouGov felmérése, amelyre Gordon Brown utalt, azt mutatta ki, hogy a kormányzó Konzervatív Párt tagjainak többsége számára fontosabb az európai uniós tagság megszűnése az Egyesült Királyság egységének megőrzésénél.

„Az unionizmus holdkórosként a feledés felé tart” – írta, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság, amelyet egykor az egész világ csodált, amiért befogadó, nyitott toleráns és pragmatikus volt, manapság csúnya képet fest.

Gordon Brown bírálta a kormányzás jelenlegi stílusát is, amelynek szerinte része, hogy ellenséget keresnek maguknak és árulással vádolják meg ellenfelüket. Külön kitért Boris Johnson egyik legfőbb bizalmasára, Dominic Cummings tanácsadóra, aki szerinte ellenségként állítja be a brit törvényhozás alsóházát, ezáltal elhitetve, hogy a parlament kész elárulni a demokráciát és a hagyományokat.

Eldurvul a Brexit, százezrek válhatnak munkanélkülivé
Illusztráció. 2019.08-.05. Nagy-Britanniában továbbra sem tisztul a kép, a Brexit pontos forgatókönyve változatlanul zavaros. Hirmagazin.eu

 Skóciai függetlenség

Támadta saját pártja, a parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltjét is, aki a napokban azt mondta, kormányra kerülése esetén a párt nem akadályozná meg a skóciai függetlenségről szóló újabb népszavazást. John McDonnell szerinte szintén a „nacionalizmus csapdájába” esett.

Gordon Brown szerint Nagy-Britanniának újra fel kell fedeznie olyan erényeket, mint az empátia és az együttműködés, és meg kell akadályozni a „diszfunkcionális nacionalizmus” felemelkedését. Ennek első lépéseként meg kell akadályozni a megállapodás nélküli Brexitet – tette hozzá.

A brit európai uniós tagság a tervek szerint október 31-én szűnik meg, a jelenlegi brit kormány határozott álláspontja szerint akkor is, ha addig nem születik új megállapodás az Európai Unióval. Boris Johnson nem hajlandó elfogadni az elődje, Theresa May által az EU-val elért megállapodást, legfőképp az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldással kapcsolatos fenntartásai miatt.

Hivatalba lépése után Johnson ellátogatott Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság megóvására törekszik. Irányításával a kormány azonban fokozta az előkészületeket a megállapodás nélküli Brexitre. Ennek részeként a pénzügyminisztérium különleges 50 pennys Brexit-érmék kibocsátását tervezi, ezzel is mutatva a kabinet eltökéltségét az EU-ból való kilépésre október 31-én.

A brit GDP

Hét éve először csökkent a brit GDP negyedéves összehasonlításban. A pénteken ismertetett előzetes becslés szerint 2019 második negyedévében 0,2 százalékkal csökkent a mutató az előző negyedévhez képest, amikor még 0,5 százalékos bővülést mértek.

A csökkenés valószínűleg nem független attól, hogy egyre közelebb kerül az ország ahhoz, hogy kilépjen az Európai Unióból, emiatt nagy a bizonytalanság a gazdaságban, ami fékezheti a beruházásokat.

Miután a legfrissebb adatsorokat a brit statisztikai hivatal (ONS) közzé tette, szakértők egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy tovább nőtt a veszélye annak, hogy a gazdaság recesszióba fordul, amelynek esélyét a brit jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében egyharmadosra becsülte.

A brit hazai össztermék elsősorban a feldolgozóipari aktivitás és az építőipar gyengülése miatt csökkent a statisztikai hivatal tájékoztatása szerint, és a szolgáltató szektor teljesítménye sem emelkedett. Éves összevetésben a GDP 1,2 százalékkal nőtt, ez jóval gyengébb az előzetesen vártnál.

A Guardian a cikkében idézi Sajid Javid pénzügyminisztert, aki hangsúlyozta, hogy az egyszeri negyedéves csökkenés még nem jelenti azt, hogy recesszióba fordult a gazdaság, csak a növekedés lassulásáról van szó:

Ez egy kihívást jelentő időszak a világgazdaságban, sok országban lassul a növekedés. De a brit gazdaság erős alapokon áll, a bérek növekednek, a foglalkoztatás rekord magas, és az előrejelzésünk szerint ebben az évben is végül nagyobb mértékben növekszik, mint Németországban, Olaszországban vagy Japánban. A kormány eltökélt szándéka, hogy kiszámítható politikája legyen az emberek és a vállalkozások számára egyaránt, a brexit kapcsán is. Ezért biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság október 31-én kilép az EU-ból.

Brit jegybank

A brit jegybank is tart a no-deal brexittől.

Rontott a brit gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén a Bank of England, nagyrészt a brexit jelentette bizonytalanságok miatt – írja a BBC. Májusban még úgy látta a brit jegybank, hogy az Egyesült Királyság gazdasága az idén 1,5 százalékkal, 2020-ban pedig 1,6 százalékkal nő majd, most mindkettőt 1,3 százalékra rontotta. Marc Carney, a brit jegybank elnöke arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy

HA AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG MEGÁLLAPODÁS NÉLKÜL HAGYJA EL AZ EURÓPAI UNIÓT, AZ VÁRHATÓAN A FONT TOVÁBBI GYENGÜLÉSÉHEZ VEZET MAJD.

A font már most is az egyik legrosszabbul teljesítő valuta a világon, a napokban pedig ismét bezuhant az árfolyama, miután az új miniszterelnök, Boris Johnson azt mondta, hogy az ország október 31-én mindenképpen kilép az EU-ból, ezzel kilátásba helyezve a megállapodás nélküli brexitet is.

A Bank of England szerint ez elég jelentős hatással lenne a brit gazdaságra, hiszen 240 000 brit cég jelenleg kizárólag az Európai Unión belül üzletel, rájuk pedig drasztikus hatással lenne, ha a jelenlegi, vámmentes kereskedelemről a WTO-szabályok szerinti kereskedelemre kellene átállni egy no-deal brexit esetén. Carney szerint a jegybank készül arra, hogy egy ilyen helyzetben  stimulálja a brit gazdaságot és gyengítse a kilépés gazdasági hatásait, de hozzátette, hogy megvannak a korlátai annak, hogy a monetáris politikai eszközökkel mennyit lehet segíteni egy ilyen esetben.

Hirmagazin.eu, Kovács Karolina

Hasonló hírek

FBI nyomozás Hillary Clinton levelezése ügyében

info

Az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet a Dorian – videó

Géza

Így köszönte meg az elefántmama a vadőröknek, hogy megmentették a borját (A cikk videókat tartalmaz) Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------