Image default
Külföld

Csalódott Bécsben Timmermans

Az Európai Bizottság (EB) első alelnöke csalódott azért, amiért Ausztria kilépett az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából.

Osztrák földön, Bregenz városában tartott sajtótájékoztatóján Timmermans úgy vélte, hogy a döntéshez belpolitikai megfontolások vezettek. Úgy fogalmazott, hogy a migrációs kérdésben „a világnak egyértelműségre van szüksége”. Mint hangsúlyozta: az emberiesség, a humánus hozzáállás fontos a migráció témakörében. Hozzátette: ezt azzal együtt is figyelembe kell venni, hogy Európának magától értetődően gondoskodnia kell külső határainak védelméről, és kitoloncolások is lesznek.

Elmondta, szerinte különösen Afrika jelent „hatalmas kihívást”, ugyanakkor fontos megérteni, hogy kizárólag a kontinenssel folytatott hosszú távú együttműködés hozhat eredményeket.

Azt is hangsúlyozta, hogy a migrációs probléma tartós rendezésénél nem csak az Európai Unió külső határainak védelméről van szó, hanem az Európán belüli szolidaritásról is. Amennyiben ez utóbbi megszűnne, a nemzeti határok visszaállításával elvesztenék a belső határellenőrzések nélküli schengeni övezetet – tette hozzá. Az EB első alelnöke ugyanakkor megállapította: „Ha valóban válsághelyzet áll elő, az uniós tagállamok is közelebb kerülnek egymáshoz”.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

A bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek Orbán Viktornak

Edit

Franciaország: vita az “ügyfél törvényről”

info

Elszabadult a muszlim bűnözés Berlinben!

Mazsi