Hirmagazin.eu
Főoldal » Csalhatatlan szimat: tucatnyi bűnözőt juttatott börtönbe Nózi, a hős rendőrkutya – A kolbászban is megérezte a drogot a kis yorkshire terrier..
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Csalhatatlan szimat: tucatnyi bűnözőt juttatott börtönbe Nózi, a hős rendőrkutya – A kolbászban is megérezte a drogot a kis yorkshire terrier..

A kolbászban is kiszimatolta aktív éveiben a drogot a yorkshire terrier .

Mogyoród — Mesekönyvek főhőseként éli nyugdíjaséveit József, az egykori kiváló rendőrkutya. A 13 éves, alig 7 és fél kilós yorkshire terrier nem mindennapi életutat tudhat maga mögött.

Csalhatatlan szimata ma már legendás a győri elítéltek körében, tucatnyi bűnözőt juttatott rács mögé, még a kolbászból is képes volt kiszimatolni a drogot. A leszerelt kábítószerkereső kutya lehengerlő történeteit gazdája, az egykor rendőrként szolgáló Pokornyi Kata vetette papírra, ebből születtek meg aztán a Nózi nyomoz című mesekönyvek, melyek főszereplője Nózi, azaz nem más, mint József.

„Vajon lehet-e ennél nagyobb hátránnyal indulni a rendőri pályán, mint hogy a kutya yorkshire terriernek születik?” – tette fel a kérdést írásaiban Kata. Nózit ugyanis a kutyás társadalom kiveti magából, a bűnözők kinevették, s dédelgetni való külseje, apró termete miatt a kutyavezetők sem vették elég komolyan. Épp úgy, ahogy a való életben Józsefet sem.

József nagyon önfejű, a mai napig nem lehet például pórázon sétáltatni /Fotó: ZSP József nagyon önfejű, a mai napig nem lehet például pórázon sétáltatni /Fotó: ZSP

„Egy rendőrkutyáról először mindenkinek Rex, a német juhászkutya ugrik be. Józsefet éppen ezért kezdetben szinte mindenki lenézte. Előfordult, hogy egy házkutatás során megkérdezték, elzárják-e a macskát, nehogy elvigye Józsefet. A körülötte kialakuló sztereotípiákkal meg kellett küzdenie, de végül a teljesítményével kiérdemelte a tiszteletet” – kezdte lapunknak Kata. – Józsi a mai napig nagyon önfejű, a hét év alatt, amíg rendőrkutya volt se lehetett pórázon vezetni. A céljait mindig eléri, ezt ültettem át a mesékbe is, ahol nyilván a gyerekek miatt nem kábítószerkereső kutya, hanem egy általános nyomozó, aki az ötletességével segíti gazdája munkáját, igazi csapatjátékos – folytatta Kata, akihez pár hetes kiskutyaként került József, miután egy szaporító az alomból kilógó szürke színe miatt megszabadult tőle, majd átadta a dunakeszi kutyakiképző telepnek.

„Így került József a családunkhoz. Kezdetben azt hittük, egy szerelemkutya lesz, ám a tehetsége hamar megmutatkozott. A gyermekem apja kutyavezető volt, ő vetette fel az ötletet a rendőrségen, hogy Józsefet képezzük ki. Alig pár hónap alatt öt kábítószer keresésére (marihuána, hasis, kokain, heroin, amfetamin) tanították be” – mesélte Kata.

József bővelkedett a nagy fogásokban: Győrben egy teaházban, több ezer teafű közül szagolta ki a marihuánát, az elítélteknek küldött csomagokban, a kolbászba rejtett tablettákat is megtalálta, valamint a bűnözők rejtekhelyeit is kiszimatolta a börtönök celláiban. 2015-ben szerelt le.

Gazdája, Pokornyi Kata könyveket írt Józsefről, amelyben Nózinak hívja /Fotó: ZSP Gazdája, Pokornyi Kata könyveket írt Józsefről, amelyben Nózinak hívja /Fotó: ZSP

Kötelező olvasmány lett

A Nózi nyomoz c. könyvek nagy népszerűségnek örvendenek, valahol már kötelező olvasmányként is tanítják. A könyvek története mindig egy-egy bűncselekménytípus köré épülnek. Kata legutóbbi kötete az úgynevezett „unokázós csalókról” szólt, egyfajta bűnmegelőzési célzattal is készült. „Egy idős néni jött oda hozzám, hogy ha előbb olvassa, talán nem csapják be a bűnözök, és időben kért volna segítséget.”

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

25 határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Mazsi

Ő rongálta meg a mentősök autóit, keresi a rendőrség

Géza

Lincselés, Olaszliszka 2: ezúttal Encsen támadtak rá egy sofőrre

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------