Főoldal » Családbarát költségvetés lesz a jövő évi büdzsé
Gazdaság

Családbarát költségvetés lesz a jövő évi büdzsé

Összesen 1900 milliárd forint jut a gyermeket nevelő családok támogatására, GDP arányosan Európában ez az egyik legjobb adat. 2018-ban tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye, marad az elsőházasok kedvezménye, az ingyenes közétkeztetés és a tankönyvellátás, valamint az élelmiszer ÁFA csökkentése is nagy segítség a családoknak.

Évről évre emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye. Sőt, a 2018-as költségvetési terv szerint tovább nő, a jelenlegi 30 ezer forintról 35 ezer forintra. Ez mintegy 350 ezer családnak jelenthet évente 420 ezer forint plusz pénzt. A tervek szerint több pénz jut a jövő évi költségvetésben a bölcsődei ellátásra is. Az idei másfélszeresét fordítják erre a célra, vagyis összesen csaknem 37 milliárd forintot.

Emellett folytatódik az ingyenes gyermekétkeztetési program, amit a tervek szerint jövőre 5 milliárd forinttal növel a kormány. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta csaknem a háromszorosára, mintegy 80 milliárd forintra emelkedik a keret. És további 7 milliárd forint jut a szünidei gyermekétkeztetésre is.

Jövőre már minden általános iskolás, illetve a gimnáziumok és a szakközépiskolák első évfolyamos tanulói is ingyen tankönyvekből tanulhatnak. Ez összesen egymillió gyermek szüleinek jelent majd könnyebbséget. A családok kasszáját kíméli majd az is, hogy a fiatalok ingyen szerezhetik meg első nyelvvizsgájukat, amivel 34 500 forintot tudnak spórolni. 2018-tól pedig az elsőházasok havi 5 ezer forintos kedvezménye akkor is két évig jár majd, ha közben megszületik a család első gyermeke.

Újdonság az is, hogy a külföldön születő, magyar állampolgárságú gyermekek szülei – függetlenül attól, hol élnek – ugyanúgy megkapják az egyszeri, 64 ezer forintos anyasági támogatást, mintha Magyarországon laknának. Az emberi erőforrások minisztere családbarátnak nevezte a 2018-as büdzsét. Balog Zoltán azt mondta: ahogy 2010 óta minden évben, így jövőre is több jut a családok támogatására, amivel a kormány azt szeretné üzenni, hogy Magyarországon érdemes gyermeket vállalni, nevelni.

A gyeremeket vállaló és nevelő családok támogatására jövőre mintegy 1900 milliárd forintot fordítunk. Ez 140 milliárd forinttal több mint az előző évi, 2010-hez képest pedig közel kétszer akkor ez az összeg – emelte ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

M1

Hasonló hírek

Plusz pénzt kaphatnak az élettársi kapcsolatban élők! Erre a plusz pénzre nem is számítottak!

Géza

Fekete péntek – A magyarok több mint fele hallott az akciókról, a legtöbben ruhát vennének

info

Nőtt a boltok forgalma októberben

Edit