Főoldal > Hírek > Tudástár > Technika, kommunikáció > Csak rémhír, hogy nem biztonságosak az érintős bankkártyák
Bankkártya, Kép: Hirmagazin.eu

Csak rémhír, hogy nem biztonságosak az érintős bankkártyák

Hirdetés

Egyetlen eljárást sem indított a rendőrség az úgynevezett „elektronikus zsebtolvajlás”, azaz olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le.

Rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Németh Ágnes hangsúlyozta: egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett „elektronikus zsebtolvajlás”, vagyis olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le. Nem is kaptak ilyen bejelentést – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen álhíreket közlő oldalak általában tele vannak reklámmal, és a közösségi oldalak használói hajlamosak megosztani ezeket az információkat, amelyek így futótűzként terjednek. Ezért is fontos a tudatos, körültekintő internethasználat – fogalmazott az osztályvezető.

Bankkártyás csalás: főként online vásárlásnál

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte: minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik. Idézte az Európai Központi Bank adatait, amely szerint európai összevetésben Magyarországon az egyik legbiztonságosabb a bankkártyahasználat. Ma már a kártyás vásárlások kétharmada érintéssel történik. A forgalomban lévő csaknem kilencmillió bankkártya közül pedig hatmillió PayPass rendszerű, és a terminálok nyolcvan százaléka már támogatja a használatukat.

Az érintős kártyákat hat éve forgalmazzák a magyar bankok, és a kártyák szaporodása ellenére sem tapasztalták a visszaélések arányának növekedését, így ma 98 millió forintból csupán egy forint kerül a bankkártyahasználat nyomán csalókhoz – hangsúlyozta. Hozzátette, az így keletkezett károknak is megtérítik a kilencven százalékát a pénzintézetek, amelyek csak kirívó gondatlanság esetén nem állnak helyt.

A https-sel kezdődő banki oldalak biztonságosak
(Stockphoto)

Azt mondta, technikailag elképzelhető, hogy egy csaló sokszori kísérletezéssel, például tömött közösségi közlekedési eszközön képes lehet hordozható terminállal megcsapolni egy bankkártyát, ám ez nem életszerű.

Forrás: MTI

Képek: Stockphoto, Hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: