Hirmagazin.eu
Főoldal » Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről?
Egészség - betegség

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről?

Az allergia előfordulása gyakoribb, mint hinnénk, a magyar lakosság 25 százaléka érintett kisebb-nagyobb mértékben. Közülük minden negyedik kap csak valamilyen tüneti kezelést a panaszaira, holott az asztma komoly szövődményekkel is járhat.

 

Még szomorúbb a kép, ha azt is figyelembe vesszük, hogy allergiavizsgálat a gyógyszeres kezelésben részesülők döntő többségénél nem is történik!

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről

Állandó tüsszögés, orrfolyás és égő, gyulladt érzés a szemek körül – ezen tünetek általánosnak mondhatók számos megbetegedés esetén, de ha a panaszok tartósan fennállnak, esetleg időszakosa vissza-visszatérnek, allergiára is gyanakodhatunk. Szervezetünk érzékenyen reagálhat bizonyos növények virágzására, a macskaszőrre, a poratkára vagy a tojásfehérjére is. Ezt korábban csupán laboratóriumi vizsgálatokkal tudták megállapítani, napjaink gyorstesztjei azonban lehetővé teszik, hogy otthon, saját magunk teszteljük, mivel nem tudunk egy légtérben tartózkodni.

Nem csak a betegnek segít, az orvosnak is

Ezek az allergia tesztek valóban hiánypótlóak, ha arra gondolunk, hogy eddig milyen szűrővizsgálatokat lehetett otthon elvégezni.

A szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegek a lehető legegyszerűbb módon információhoz juthatnak azzal kapcsolatban, hogy mi is a kiváltó oka allergiás reakcióiknak. A tesztek megbízhatóan megerősítik vagy kizárják az allergia gyanúját, így elkerülhető az is, hogy a beteg feleslegesen diétázzon, kerülve azokat az allergéneket, amelyek valójában nem is jelentenek veszélyt az egészségére. Amennyiben bizonyított az allergia megléte, akkor már a további vizsgálatok előtt odafigyelhet a beteg az allergiamentes környezete kialakításáért. A tesztek eredményei nem csak a pácienseknek, az orvosoknak is ugyanolyan hasznosak lehetnek, hiszen a beteg által helyesen értelmezett tünetek nagy segítséget jelenthetnek a további orvosi vizsgálatokban is – tette hozzá a szakember.

Nem mennek el orvoshoz

Az allergia rendkívül gyakori, általában minden negyedik embert érint valamilyen szinten. Felmérések szerint ugyanakkor csak a betegek negyede kap valamilyen kezelést a panaszaira, sokan azonban inkább “kihordják lábon” a tüneteket, és nem fordulnak vele orvoshoz. Ez hosszú távon semmiképp sem kifizetődő: komoly szövődmények, például asztma kialakulásához is vezethet.

Mivel az allergia többféle betegség gyűjtőneve, annak meghatározására is több módszert alkalmaznak. Leggyakrabban Prick teszteket használtak, karcolásos teszteknek is hívják ezt a módszert, mellyel bizonyos ekcémák, csalánkiütés, duzzanatok okát lehet tisztázni. A vizsgálni kívánt anyagokat az alkar bőrére cseppentik, majd egy kis tűvel felületes szúrt, vagy karcolt sebet ejtenek. Amennyiben a szervezetben allergiás reakciót vált ki az anyag, az érintett bőrfelületen körülbelül negyed óra múlva duzzanat és bőrpír alakul ki. Ezek a tesztek megbízhatatlanságuk, illetve jelentősen korlátozott használati feltételeik miatt már elavultak, Európa számos országában a szakmai szervezetek már nem is támogatják használatukat.

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 1

Egyre több gyorsteszt jelenik meg ugyanakkor a patikák polcain, amelyekkel otthonunkban, szakember segítsége nélkül is kideríthetjük, hogy mire vagyunk allergiásak. Ezek a vérünk IgE-színtjének vizsgálatával állapítják meg az allergia típusát, ha az adott allergénkor ez a szint megemelkedik, úgy a vele szembeni érzékenységre lehet gyanakodni. Ezeknek a vény nélkül kapható teszteknek a segítségével egyre több allergén (jelenleg a kiváltó okok 90 %-át lefedő választék) kimutatására van lehetőség.

A leggyakoribb allergének mutathatók ki

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 2

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 3

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 4

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 5

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 6

A légúti allergiatesztek a leggyakoribb, levegőben lévő allergén kimutatására szolgálnak. Ezekkel szűrhető ki többek között a macskahám, illetve macskaszőr allergia, valamint a poratkára és a főpollenre kialakult érzékenység. Mivel a házi kedvencek közül legnagyobb eséllyel a macskára lehetünk allergiásak, így erre külön teszt is kapható, ezek a macskára specifikus allergia antitestek (IgE) szintjét vizsgálja. Előfordulhat a tejjel, illetve tojással szembeni érzékenység is, az ezekre specifikált gyorstesztek nagyjából 30 perces vizsgálattal kiderítik az allergiát. Bizonyos ételallergiák esetén szigorú diétát kell tartani, amely mellőzi a reakciókat kiváltó összetevőket.

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 12

Az egyik legkomolyabb gondot a poratkával szembeni allergia jelenti, hiszen ezek a 0,2-0,3 mm hosszúságú lények otthonunkban élnek, és “belőlünk”, illetve az elhalt hámsejtjeinkből táplálkoznak. A poratkák ott halmozódnak fel, ahol a legtöbb hámsejtet elhullajtjuk, például a szőnyegben, párnákon. Elszáradt, levegőbe került széklete váltja ki az allergiás tüneteket, amelyek köhög,s légzési nehézségek, viszketés, kiütések formájában is jelentkezhet. Ugyan a gyorstesztek viszonylag nagy pontossággal beazonosítják az allergia típusát, teljes bizonyosságot csak a laboratóriumi vizsgálatok jelentenek, pozitív eredmény esetén tanácsos szakember segítségét kérni.

Feltétlenül a gyógyszerek szedése a megoldás?

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 11

A gyógyszeres terápia, az allergiaellenes gyógyszerek használata „csak” az allergiás panaszok tüneti kezelésére szolgál, és az idő múlásával egyre nagyobb dózisokra van szükség. Az allergiás megbetegedések kezelésének ideális módja – a panaszok több-kevesebb sikerrel való enyhítése helyett – az oki kezelés lenne. Ez utóbbi az allergia megelőzését jelenti, amiben lényeges szerepe van az allergén-kerülésnek, azaz az allergiát kiváltó ágensek beteg környezetéből való kiiktatásának. Folyamatosan születnek újabb és újabb innovációk, amik hatásos és kíméletes módszert kínálnak a különféle légúti (levegőben szálló, a kárpitokon és ruházaton megtapadt, vagy a kisállat testén található) allergénektől – legyen az pollen, poratka, penészgomba vagy kisállat -, való megszabadulásra. Ezekről az új módszereket a következő cikkeinkben folyamatosan megismertetjük.

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 7

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 8

Csak az allergiások kis hányada tud a betegségéről 9

Forrás: Csomor Flórián

 

Hasonló hírek

A bodzabogyó többet ér, mint egy egész gyógyszertár! Nézd, mi mindent kezelhetsz vele!

Mazsi

A zsírsejtekben tárolt méreganyagok tesznek kövérré és puffadtá – Így szabadulhatsz meg tőlük!

Mazsi

Édesanyám 1 hónap alatt gyógyult ki a tüdőrákból. Naponta 4 kanállal éhgyomorra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------