Hirmagazin.eu
Főoldal » Csak a Gergely-naptár szerint írunk 2020-at, de tőlünk keletre, a zsidó kultúrában a naptár 2020 őszére datálta 5781 kezdetét, Kínában pedig a holdújévet január 25-én ünneplik
Tudástár - minden érdekesség

Csak a Gergely-naptár szerint írunk 2020-at, de tőlünk keletre, a zsidó kultúrában a naptár 2020 őszére datálta 5781 kezdetét, Kínában pedig a holdújévet január 25-én ünneplik

Nemrégiben ünnepeltük 2020-at Magyarországon és a világ számos országában. Hazánktól kelet felé, például a zsidó kultúrában a naptár 2020 őszére datálta 5781 kezdetét.

A ros hásáná szertartáson a vallásos zsidók jelképesen a folyóba vetik vétkeiket (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Gergely-naptár szerint nemrégiben köszöntöttük a 2020-as esztendőt, Krisztus születéséhez igazodva. A keresztény világban és a világ nagy részén eszerint az időszámítás szerint élik mindennapjaikat az emberek. Ezzel szemben egyes távol-keleti és közel-keleti kultúrákban más évszámot mutat jelenleg a naptár.

Ortodox zsidó fiú sófárt, kosszarvból készült kürtöt fúj (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A zsidó nép a világ teremtését veszi kiindulópontnak

A zsidó naptár – a Gergely-naptártól eltérően – a világ teremtésétől számlálja az éveket, amely a keresztény időszámítás szerint i. e. 3761. október 7-én volt. Ezért lehetséges, hogy az 5780. zsinagógai év kezdetét 2019. szeptember 29-én napnyugtakor kezdte ünnepelni a zsidó nép.

Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója a hirado.hu kérdésére elmondta, a zsidó naptár luniszoláris naptár, vagyis a Hold fázisain alapul, de a Nap járáshoz van igazítva. A Hold hónapok 29 vagy 30 naposak, ezért időnként egy pluszhónapot is be kell iktatni,

így lesz 12 vagy 13 hónapos egy zsidó év.

Ortodox zsidók táncolnak a zsidó újév, a ros hásáná alkalmából tartott taslich elnevezésű szertartás végén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„A zsidó Biblia első, a teljes zsidó népre vonatkozó parancsolata az volt: Legyenek újhónapok, azaz legyen naptár és ez alapján legyenek ünnepek. I. e. 2. században, a hellenizmus idején a görögök azzal próbálták megfosztani identitásától a zsidó népet, hogy betiltották a naptárrendszert. Ha nincs naptár, akkor nincs ünnep, és akkor nincs zsidó nép sem, gondolta az elnyomó hatalom” – mondta a főrabbi.

A jeruzsálemi Szentély idején, hónapról hónapra egyszerű zsidó emberek vitték a hírt a vallási bíróságnak, hogy látták a Holdat megújhodni, és ez alapján a főpap hirdette ki az új hónap beköszöntét, és mondta meg, hogy melyik hónapot írják éppen. A Szentély lerombolása után (I. sz. 70) már öröknaptár alapján határozták meg, hogy

az 5781. zsidó év idén 2020. szeptember 18-án napnyugtakor köszönt be.

Kelet felé tovább haladva császárokhoz igazítják az időszámítást

Idén az újévet vagy holdújévet január 25-én ünnepli Kína, amely vándorünnep, de minden esetben a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján esedékes.

Holdújév Ázsiában

Matura Tamás Kína-szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója lapunknak elmondta, a kínai emberek családi körben töltik a holdújévet és megajándékozzák egymást, ahogyan a magyarországi kereszténység szenteste és karácsonykor.

Hagyományos öltözetű férfiak a kínai holdújév ünnepe alkalmából rendezett ünnepség próbán (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

„Gazdasági és életmódbeli megfontolásokból a nyugati kultúrák szerinti 2020-at számlálja Kína, de Tajvanon például a császárság bukása és a köztársaság kikiáltása – 1911 a Gergely-naptárban – óta eltelt időt is nyomon követik” – mondta a szakértő.

Hivatalosan Japán is 2020-at ír, de számontartják a császárok uralkodásának idejét is. 2019. október 22-én lépett trónra Naruhito császár, így uralkodásának első éve zajlik éppen.

Az Észak-Afrikában élő berber nép újéve január 14-re esik, egészen 2100-ig. 1800 és 1900 között január 13-ára esett, 1700 és 1800 között pedig január 12-re.

A címlapfotó illusztráció. 

Képek:

MTI/EPA/Kith Serey, MTI/EPA/Lynn Bo Bo, MTI/EPA/Luong , Thai Linh, MTI/EPA/Roman Pilipey, MTI/EPA/Francis R. Malasig, MTI/Koszticsák Szilárd

szerző: Szmodics Dávid

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fürjtojás – Akár 100 betegségre is alkalmazhatjuk

Mazsi

Steven Segal: Az amerikai tömeges lövöldözéseket a kormány “tervezte meg”

Edit

Elszólta magát az iraki miniszter: 7000 éves sumér repülőtérre bukkantak – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------