Főoldal > Hírek > Newspaper > HOLLAND - Language Learning > Commando VS had foto van dode Bin Laden op zijn computer
Commando VS had foto van dode Bin Laden op zijn computer
Matt Bissonnette werd miljonair met zijn boek No Easy Day over de Bin Laden-missie. ©Penguin

Commando VS had foto van dode Bin Laden op zijn computer

Hirdetés

2016-01-20, 14:37 – Stieven Ramdharie

Commando VS had foto van dode Bin Laden op zijn computer

Matt Bissonnette werd miljonair met zijn boek No Easy Day over de Bin Laden-missie. ©Penguin

Een van de twee Amerikaanse commando’s die Osama bin Laden doodschoot, blijkt een foto van het lijk op zijn computer te hebben gehad. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse website The Intercept. Sinds Bin Laden in 2011 werd gedood bij een operatie van US Navy SEAL’s, zijn nooit foto’s van het lijk uitgelekt. De regering-Obama heeft publicatie altijd tegengehouden.

De foto werd ontdekt op de hard disk van Matt Bissonnette, die in 2012 onder het pseudoniem Mark Owen de bestseller No Easy Day schreef over de commando-actie in Pakistan. Het is voor het eerst dat een foto uit het Pentagon-dossier elders wordt aangetroffen.

In een interview met de Nederlandse Volkskrant in 2014 zei Bissonnette dat hij indertijd foto’s van ‘s werelds meest gezochte terrorist had genomen. Hij zette het hoofd van de dode Al Qaida-leider recht zodat Bin Laden kon worden geïdentificeerd. De foto’s moesten onder andere de CIA en president Obama, die in het Witte Huis met zijn nationale veiligheidsteam live de operatie volgde, laten zien dat Bin Laden dood was.

Na terugkomst op een basis in Afghanistan, droeg Bissonnette de foto’s over aan het gezag. Een van de foto’s werd naar het CIA-hoofdkwartier gestuurd om Bin Laden te identificeren. Sindsdien houdt het Pentagon ze angstvallig geheim, deels uit vrees voor woedende reacties in de islamitische wereld. Direct na Operatie Neptune Spear, de codenaam voor de actie tegen Bin Laden, circuleerden wel foto’s van een dode Bin Laden op internet.

Deze bleken echter nep te zijn. Of er foto’s zijn van het moment dat de Al Qaida-leider in zee werd gegooid, vanaf het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson in de Arabische Zee, is niet bekend.

Hersendood

Wat op de foto is te zien die op Bissonnettes computer werd gevonden, is niet bekend. De vondst wordt bevestigd door twee bronnen die op de hoogte zijn van het justitieel onderzoek dat in 2012 werd gestart tegen de commando. Justitie en het Pentagon begonnen het onderzoek tegen Bissonnette, lid van de elite-eenheid SEAL Team 6, na publicatie van No Easy Day.

Volgens het Pentagon had hij gevoelige informatie naar buiten gebracht over de commando-actie en over de werkwijze van de Navy SEAL’s. Volgens The Intercept droeg de commando de hard disk vrijwillig over. Hij had toen een akkoord gesloten met justitie en de marine. Behalve de hard disk, gaf Bissonnette ook een deel van de miljoenen aan het Pentagon die hij had verdiend met het boek.

Bissonnette  was een van de drie teamleiders van Operatie Neptune Spear. Samen met 23 collega’s bestormde hij op 2 mei 2011 het huis in het Pakistaanse Abbottabad waar Bin Laden zich al vijf jaar schuil hield. In zijn boek beschrijft de commando hoe de Al Qaida-leider door een collega twee keer werd geraakt in het hoofd.

Lijden verloste

Bin Laden had zich vanuit zijn slaapkamer even laten zien in de deuropening toen drie SEAL’s de trap op stormden. Eenmaal in de kamer vonden Bissonnette  en zijn collega’s de hersendode en stuiptrekkende Al Qaida-leider op de grond, badend in een plas bloed.

De Navy SEAL zegt dat hij daarna, samen met een andere commando, Bin Laden uit zijn lijden verloste met enkele schoten in de borst. Een andere Navy SEAL claimde later als enige dé fatale schoten te hebben gelost. De versie van Bissonnette werd ondersteund door een ander lid van de Bin Laden-missie.

Ook is ze nooit ontkend door het Pentagon. Wie de Navy SEAL is die vanaf de trap Bin Laden raakte, is nooit uitgelekt. Bissonnette kreeg na de publicatie van zijn boek een lading kritiek over zich heen van de marinecommando’s. Het is niet gebruikelijk dat Navy SEAL’s, of leden van Amerika’s andere commando-eenheden zoals Delta Force, uit de school klappen over hun geheime missies.

Forrás: http://www.demorgen.be/buitenland/commando-vs-had-foto-van-dode-bin-laden-op-zijn-computer-bd5118ab/

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox