Hirmagazin.eu
Főoldal » Cikkünk frissül: családtámogatási bejelentések az operatív törzs tájékoztatóján
Belföldi hírek

Cikkünk frissül: családtámogatási bejelentések az operatív törzs tájékoztatóján

Ötvenre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Magyarországon, erről is szólnak az operatív törzs nagyszerdai tájékoztatóján – élőben. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az idei nagyhét szerdáján is nyilvánosság elé álltak friss közléseikkel az operatív törzs illetékesei.

Előtte azonban Novák Katalin családügyi államtitkár (Emmi) tett bejelentést, elöljáróban elmondva, hogy a családok helyzete most a speciális iskolajárási körülmények közepette is megingott, a megtakarítások pedig veszélyben van.

“Az elmúlt hónapokban sok éves csúcson volt a házasságkötések száma, 1200-zal több gyermek született eddig az évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban, nagyon jó lenne, ha nem tenne ezen folyamatok végére pontot a koronavírus.”

Öt döntésről beszélt:

  1. a családtámogatásokat megvédik: nem vesznek el egy fillért sem a támogatásokból

  2. munka – segély helyett: a munkahelyek megőrzését is kiemelten figyelembe veszik. 26 különböző munkakörben járulékkedvezményt vezetett be a kormány, ez átlagosan 50 ezer forintos havi megtakarítás, 90 ezer családot érint ez. A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait a kormány állja. Átképzési programok is indulnak a munka nélkül maradóknak, a vállalkozások kedvezményes kölcsönökhöz jutnak, a Szép-kártyára elhelyezett összegeket a duplájára emelik. Közszféra: 100 ezerről 200-ra. Versenyszféra: 200-ról 400-ra

  3. a veszélyhelyzet átvészelése: moratóriumok bevezetésével. Több mint 4 millió hitel van Magyarországon, év végéig a hitelesek fellélegezhetnek. A csok és a babaváró hitelt sem kell idén törleszteni. A jelzáloghitel elengedését már második gyermek születésénél is lehet igényelni. Aki nem élt még a lehetőséggel, éljen! – mondta Novák Katalin. Meghosszabbították az anyasági ellátásokat (gyes, gyed, gyet). Ez 15 ezer családot érintő kedvezmény. Bevezették a gyermekek otthongondozási díját is, a felülvizsgálathoz online és telefonon is mód van. A nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál a határidő meghosszabbodik a veszélyhelyzet után 6 hónappal. Ingyenes parkolás

  4. fiatalok támogatása: nem kell diákhiteleket törleszteni, akkor csak, ha valaki mégis szeretne törleszteni. Aki most vesz fel diákhitelt, azokra is vonatkozik. Plusz diákhitel-lehetőség: kamatmentes, 500 ezer forintos hitel az egyetemisták számára. Nyelvvizsga-mentes diplomaszerzés a veszélyhelyzetben

  5. idősekre vonatkozó lépések: legyenek, maradjanak biztonságban! Egyszerűsödött a receptkiváltás módja, nem kell patikába menni, nem kell személyesen ügyeket intézni 65 év fölött. A nyugdíjügyek intézését is elhalasztja a kormány. A postai szolgáltatásoknál is egyszerűsítések vannak, illetve a boltokban idősidősáv van (9-12 óra között).

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, minden egyes embertársunk elvesztése fájdalom, ezért nehezen jelenti be, hogy 11-en meghaltak 24 óra alatt. “Együttérzünk a családokkal” – mondta. Nőtt az új megfertőződések száma is, 78-cal. Az elhunytak között van egy 49 éves férfi is – mondta. De neki is más alapbetegségei voltak, akár csak a korábbi esetekben. Aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy egyre többen fel is épülnek, illetve jól van két beteg is, akit levettek a lélegeztetőgépről.

Az elmúlt napokban az idősotthonokra fókuszáltak,

a Pesti úti idősotthonban 4-re nőtt az elhunytak száma

a mai napra. De leszögezte: minden bevezethető szabályt bevezettek korábban, a felvételi stop és a látogatási tilalom is érvényben volt, amikor kellett. Most a hiányosságok felszámolására kell koncentrálniuk, a teszteket a lakók felénél végezték el eddig, de mindenkit le fognak tesztelni, mert “egy zárt közösségről beszélünk”.

Azt is elmondta, az idősotthoni egészségügyi ellátás hiányos, emiatt további ellenőrzések jönnek, az otthonban maradó, jobb állapotú fertőzötteket folyamatosan figyelni kell, illetve el kell különíteni.

Kiemelte,

a főváros és környéke adja a fertőzöttek csaknem kétharmadát,

de bármely település érintett lehet.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, kedden 5 teherszállító gép jött védőeszközzel (ruházat, maszkok).

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályokat egyre többen szegik meg, 5918 rendőri intézkedés volt emiatt (egy nap alatt 800 a növekény), 4000-nél is több figyelmeztetés volt.

A hatósági házi karanténok száma 15 401. Itt 507 feljelentésre volt szükség.

Az üzletek szabálytalan nyitva tartása miatt 68 feljelentésre került sor.

A büntetőeljárások száma már csaknem 200, az ügyek negyede rémhírterjesztés. 40 főt hallgattak ki büntetőeljárásban gyanúsítottként.

Kedden négy csalót is elfogtak, több tízmillió forintnyi előleget vettek fel kézfertőtlenítőkért, de ehelyett alkalmatlan termékeket adtak át.

Kérdések

– Új eljárásrend a szociális intézményekben. Hogyan tartatják be?

– Az egészségügyi ellátásra fogunk fókuszálni.

– Van-e arra elvi lehetőség, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedések fázisát?

– Úgy látjuk körülnézve, hogy

Cikkünk itt frissül.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Államtitkárokat cserél le Orbán Viktor

info

Beszólt Márki-Zaynak a Kárpátia frontembere

Géza

Látványos lesz a mentőkonvoj vonulása a tűzijáték biztosítására

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------