Image default
Állatvilág

Chipek segítségével kerülnek elő a tűzijátékok miatt elkóborolt állatok

forrás: M1

Egyre több szilveszterkor elveszett, elkóborolt kutya és macska kaphatja vissza gazdáját viszonylag rövid időn belül az állatok bőre alá ültetett chipeknek köszönhetően. A fővárosban 25 ponton telepítettek chipleolvasókat, főleg éttermekben és kávézókban. Így az elszökött házi kedvenceknek nem kell sok időt az utcán tölteniük.

Szilveszterkor minden évben több száz kutya és macska menekül el otthonról, mert megijednek a pirotechnikai eszközök fényétől és hangjától.

Chipek segítségével kerülnek elő a tűzijátékok miatt elkóborolt állatok

Az otthonról elszökött kedvencek hazajuttatásáról több szervezet is gondoskodik országszerte. A Vigyél Haza Alapítvány például Budapest 25 pontján alakított ki ingyenes chiplolvasó helyet, főleg éttermekben és kávézókban.

Schwartz Noémi, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntese elmondta: a kutyákat beviszik az étterembe, leolvassák a nyakukba ültetett chippet, és az étterem munkatársai felveszik a kapcsolatot az alapítvány állatorvosaival, akik felhívják a gazdit, hogy az minél hamarabb haza tudja vinni kedvencét.

Az Állatmentő Liga munkatársai azt tapasztalják, hogy egyre kevesebb a chip nélküli kutya az utcákon, így könnyebb őket azonosítani.

Tavaly 300 feletti bejelentés érkezett, és 59 kutyát vittek haza, mondta Pataki Gábor, a Liga elnöke. Hozzátette: január ötödikéig napi 24 órában, 6 autóval járják a várost.

A Csabai Állatvédők Egyesülete idén is sok bejelentést kapott elveszett vagy gazdátlan kutyákról. A legszerencsésebb esetben az elkóborolt állatokat a gyepmesterek befogják, és az egyesület által üzemeltetett menhelyre viszik, akik a beültetett chip adatai alapján tudják értesíteni a tulajdonosokat. Ha az állatban nincs ilyen, akkor a közösségi oldalukon tesznek közzé róluk hirdetéseket. Ha a gazdi ekkor sem kerül elő, akkor két hét után az állatok akár örökbe is adhatók.

 

Hasonló hírek

16 ezer kilométert repül ok nélkül az ezüstalka

Edit

Ennek a tacskónak alvótársra van szüksége. A választása téged is megmosolyogtat

Edit

Az elárvult kengurubébinek mindene ez a plüssmaci – fotó

Edit