Hirmagazin.eu
Főoldal » Chilei sivatagban találtak rá a marsi élet nyomaira
Csillagászat, űrkutatás

Chilei sivatagban találtak rá a marsi élet nyomaira

A NASA egyik kísérleti rovere nem mindennapi felfedezést tett a marsi környezetre erősen hasonlító Atacama-sivatagban: a felszín alatt elszórtan olyan különös, sótűrő mikroorganizmusok élnek, amelyek képesek lennének megmaradni akár a vörös bolygón is.

Az apró robotot az amerikai űrügynökség kutatói bolygónk egyik legszárazabb régiójában vetették be. A talajfelszín alól nyert ki mintákat abból a célból, hogy a Földön kívüli viszonyok eltűrésére leginkább alkalmas élőlényekre akadjon. A próbálkozást siker koronázta: a mintákban erősen specializált, a mostoha körülményekhez kiválóan alkalmazkodó, foltszerűen előforduló mikrobákat mutattak ki.Egyedi elhelyezkedésük a kevés vízre, a tápanyagforrások szűkösségére, valamint nem utolsósorban a talaj kémiai tulajdonságaira vezethető vissza.

A Frontiers in Microbiology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői szerint az eredmények útmutatóul fognak szolgálni az élet nyomait kereső jövőbeli Mars-missziók során.

A tesztrover. FORRÁS: PROF STEPHEN B. POINTING

A leginkább Mars-szerű vidék a Földön

„Megmutattuk, hogy a Föld leginkább Marsra hajazó sivatagában a roverünk képes a talajfelszín alól mintát szerezni” – mondta Stephen Pointing, a szingapúri Yale-NUS College mikrobiológusa, a tanulmány vezető szerzője –Ez azért lényeges, mert a legtöbb kutató egyetért abban, hogy bármilyen marsi életnek csak úgy van esélye a fennmaradásra, ha a mélyben ver tanyát, elszeparálva ezzel magát az olyan végzetes környezeti tényezőktől, mint az erős sugárzás, az alacsony hőmérséklet, vagy éppen a víz hiánya.

Pointing hozzátette: az általuk felfedezett organizmusok a magas sótartalomhoz adaptálódtak, márpedig a Mars felszíne alatt a tudósok pont ilyen környezetre számítanak. „Ezek a mikrobák nagyban különböznek azoktól a parányi organizmusoktól, amik a sivatagokban a felszínen élnek” – mondta a mikrobiológus.

A tesztroverFORRÁS: PROF STEPHEN B. POINTING

Európa és Amerika is a marsi életet kutatja

2020-ban a NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA is marsjárókat akar küldeni a vörös bolygóra. Ezek a kutatóeszközök első ízben vizsgálnák a múltbéli és az esetleges jelenkori élet nyomait úgy, hogy fúróikkal a felszín alól szereznének mintákat. Ha élnek mikrobák a planétán, ezeken az eldugott helyeken a tudósok megtalálhatják őket.

A kutatómunka elvégzéséhez szükséges eszközöket természetesen még itt a Földön ki kell próbálni, hogy messze bolygónktól ne valljanak kudarcot. Ehhez tökéletes kísérleti helyszínt kínál az Atacama-sivatag.

„A chilei Atacama-sivatag belseje extrém száraz, több évtized is eltelhet úgy, hogy egyetlen cseppnyi eső sem esik. Mindezek mellett a rendkívül sós talajfelszínt nagyon erős UV-sugárzás éri.Nincs még egy olyan hely a Földön, ami ennyire emlékeztetne a Marsra, így értelemszerűen itt készülünk fel a misszióra– fejtette ki Pointing.

Mélyre kell fúrni, ha eredményeket akarunk

A sivatagban bevetett tesztroverre egy autonóm módon működő fúrót, valamint egy mintavevő eszközt is szereltek, majd ezek segítségével 80 centiméteres mélységbe lefúrva mintát vettek a föld alól. A munkafolyamatot kézileg is megismételték, végül a kétféle módon kinyert mintákat összehasonlították. A DNS-szekvenálást követően – függetlenül a mintanyerés technikájától – mindkét esetben baktériumok jelenlétét mutatták ki a földben, ezek elhelyezkedése azonban a kevés víz és tápanyag, plusz a geokémiai viszonyok miatt foltszerű volt.

A tesztroverre egy autonóm módon működő fúrót, valamint egy mintavevő eszközt is szereltekFORRÁS: PROF STEPHEN B. POINTING

A fenti eredmények megerősítik azt az alapvető ökológiai szabályt, hogy a Föld legszélsőségesebb élőhelyein az organizmusok foltokban élnek, e megfigyelés pedig igaz lehet más bolygók egykori vagy jelenlegi élőlényeire is– nyilatkozta a SETI Intézet két munkatársa Nathalie Cabrol és Kim Warren-Rhodes, akik társszerzőként vettek részt a tanulmány elkészítésében. A szakértők rámutattak arra, hogy ez igencsak megnehezítheti az idegen életformák keresését, de megfelelő mintavételezési stratégiával és a robotok keresőmunkájának tudatos tervezésével kiküszöbölhetőek az akadályok.

Pointing kiemelte, a következő lépés az lesz, hogy még mélyebbre fognak fúrni a robottal. A cél, hogy kiderítsék, milyen mélységig fordulnak elő még felszínre hozható mikrobák.

A Mars-küldetések során legalább két méter mélyre fognak a kutatóeszközök lefúrni, így a potenciális problémák azonosításához, illetve az eredmények értelmezéséhez szükség van a földi mintákra, mint összehasonlítási alapra– összegezte a kutatómunka jelentőségét Pointing.

(Eurekalert)

Hasonló hírek

Néhány deciméteres lehetett a hétfő este megfigyelt meteorit

info

Neutroncsillagok összeolvadásából származó gravitációs hullámokat észleltek

Géza

Még több életet menthet meg az új műhold

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!