Belföldi hírek

Centenárium: Cáfolnak a magyarországi románok képviselői

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője szerint a magyar kormány nem tiltotta meg a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek a román egyesülés közelgő centenáriumát ünneplő gyulai rendezvényen.

A magyarországi románok képviselői cáfolják, hogy eltiltották őket a román centenáriumi rendezvénytől – közölte internetes oldalán vasárnap este a Krónika erdélyi magyar napilap.

A Krónika azt követően keresett meg magyarországi román vezetőket, hogy Eugen Tomac a Romániában ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt elnöke azt állította egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón, hogy a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet román szervezetek tartottak szombaton Gyulán, a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával.

Kis volumenű rendezvény volt

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője a Krónikának nyilatkozva határozottan állította, hogy ilyen utasítás nem érkezett a budapesti hatóságoktól. Hozzátette: hallott a szombaton Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint „nem nagy volumenű, sok embert megmozgató” rendezvény volt.

„A kisebbségi román iskoláknak mi vagyunk a fenntartója, tehát ha történt volna ilyen jelzés, akkor nekünk szólnak, nem a pedagógusoknak vagy az iskolaigazgatóknak. Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt” – jelentette ki a Krónikának Juhász Tibor. Hozzátette, az országos román önkormányzat nemrég lépéseket szorgalmazott a román-magyar megbékélés érdekében és a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek bele ebbe a törekvésbe.

Határozottan cáfolta Eugen Tomac állítását a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium igazgatója is. Czeglédiné Gurzó Mária a Krónikának elmondta, soha nem érkezett ilyen utasítás hozzájuk a magyarországi hatóságoktól. „Ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet” – szögezte le a román tanintézet vezetője, hozzátéve: ő családi okokból nem tudott részt venni a szombati centenáriumi rendezvényen.

Magyarországi román személyiségek konferenciája

Eugen Tomac vasárnap azt állította, hogy a szombati gyulai rendezvény résztvevőjeként személyesen is megtapasztalta a magyarországi románellenességet. A PMP elnöke a vélt tiltást a magyar kormány primitív nyomásgyakorlásának, brutális románellenes támadásának minősítette, és közölte: sürgős reagálásra szólítja fel a román külügyminisztériumot.

A határon túli románok minisztériumának az alárendeltségében működő Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a hét elején közölte honlapján, hogy magyarországi román nyelven megjelenő Foaia Romaneasca szerkesztőségével és a gyulafehérvári Helyi Politikák Központjával közösen konferenciát szervez a száz évvel ezelőtti eseményekről november 17-én a gyulai Erkel szállóban. „A magyarországi románok hozzájárulása a nagy egyesüléshez és a román hadsereg szerepe Budapest bolsevik csapatok alóli felszabadításában” című konferenciára – a bejelentés szerint – történészek, diplomaták, román állami képviselők és civil szervezetek képviselői, valamint a magyarországi román személyiségek kaptak meghívást.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Morvai Krisztina kegyetlenül beolvasott Brüsszel unott és naplopó politikusainak! Nem akármilyen reakciók voltak! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Megosztva jár az 1-es villamos két hétvégén

info

PS: Soros alapítványának partyján vett részt a DK-s Niedermüller Péter

Géza