Image default
Egészség - betegség Magyar találmányok

Célzott tumorterápián dolgoznak magyar kutatók

forrás: M1/Minden tudás

Célzott tumorterápia – magyar kutatók olyan vegyületeket állítanak elő, melyek lehetővé teszik a daganatos betegek hatékonyabb kezelését.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezette konzorcium arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állítson elő, melyek komponensei a kezelendő daganat típusa szerint könnyen változtathatók.

Ez a célzott terápiás eljárás lehetővé teszi a daganatos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését.

„A célzott tumorterápiának az a jelentősége, hogy kiküszöböljük azokat a mellékhatásokat, amiket a ma alkalmazott kemoterápiás szerek okoznak. Ezek nem szelektívek, más, egészséges, de gyorsan osztódó sejtekre is hathatnak, ezért szenvednek a kezelt betegek hajhullástól, hányingertől, az immunrendszer legyengülésétől” – mondta a Minden tudásnak dr. Mező Gábor, az MTA ELTE peptidkémiai kutatócsoportjának tudományos tanácsadója.

Csak a tumorsejteket ismerik fel

A célzott tumorterápia azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek nagy specifitással csak a tumorsejteket ismerik fel.

A hatóanyagokat, melyeket ma is használnak – illetve amelyeket újonnan szeretnének kifejleszteni – egy irányító molekulához kell kapcsolni, és ezek az irányító molekulák specifikusan felismerik azokat a tumormarkereket vagy a tumorsejteken megjelenő specifikus receptorokat, amelyek egyedileg jellemzőek.

Minden tumor más

A tumorok nagyon sokfélék, egyes szervi tumorokon belül is megkülönböztetnek többféle daganatfajtát. Ezeknek mind specifikus jellemzőik vannak, egyenként kell tehát fejleszteni azokat az irányító molekulákat, amelyek felismerik, majd célzottan juttatják a hatóanyagokat a tumorsejtekbe.

Illusztráció. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kutatócsoport kiváló háttérrel rendelkezik ezen a kutatási területen, és egy új, nagy összegű pályázat lehetőséget ad arra, hogy olyan komplex rendszert dolgozzanak ki, a melynek segítségével több száz olyan molekula előállítható, amely többféle tumortípusra alkalmazható lesz.

A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több mint egymilliárd forinttal támogatja, amelyből az ELTE részesedése 374 millió forint. Ez arra is lehetőséget ad, hogy a meglévő 20 kutató mellé még 5 munkatársat felvegyenek.

A kutatócsoport célja, hogy a hároméves futamidő végére olyan kombinációstruktúrát állítsanak elő, amelyből könnyen előállítható 100 molekula is.

Hozzávetőleg 15 év

Amint elkészülnek ezek az anyagok és szabadalmat nyernek, elkezdődnek a preklinikai és klinikai tesztek. Ez a folyamat megközelítőleg 15 év. Ezután lehet csak belőlük gyógyszer.

A kutatók mindig újabb és újabb hatóanyagokat fejlesztenek ki, teszik ezt azért, mert bizonyos ráktípusok rezisztensek, vagyis ellenállóak és éppen ezek a sejtek képesek az áttétek kialakítására.

Hasonló hírek

Borzasztó betegséget kerülhet el, ha hagymát eszik

Géza

Nézd meg az arcod és tudd meg melyik testrészed beteg!

Mazsi

Hallottál már az értornáról? Mindenkinek hasznos!

Mazsi