Főoldal » Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása
Gazdaság

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül.

A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

Farsangi szórakozást szervezhet a társaság az összes munkavállalója, de akár kisebb csoport, kollektíva részére is. A rendezvény megtartható munkaidőben, munka után, vagy akár hétvégén is. Közös bennük, ha a társaság viseli a szórakozás költségét, részben vagy egészben, akkor a juttatás értéke után az adót is neki kell megfizetni. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) minden olyan jövedelmet adóztat, amely valamely tevékenység ellenértéke, vagy a magánszemély személyes, vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja. A juttatás alapvetően a munkavállaló jövedelme kivéve, ha törvény másképp rendelkezik. Ez utóbbi közé tartoznak azok a szórakozást célzó juttatások, amelyekben ugyan a magánszemély részesül, de az adót a kifizetőnek kell megfizetnie.

Februárban ilyen szórakoztató esemény a farsangi bál, melynek teljes költsége egyes meghatározott juttatásnak minősül. A rendezvény áfát is tartalmazó, a társaság nevére szóló számlái után a társaságot az összeg 1,18-szorosa utáni adóalapra vetítve 15 százalék szja- és 17,5 százalék szocho-kötelezettség terheli.

Horváthné Szabó Beáta adószakértő

hvg, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

2019 végére már járni fognak a váci vonalon az emeletes motorvonatok (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Brókerbotrány – Már több mint 79 milliárd forint kártérítést utaltak a Quaestor-károsultaknak

Edit

Beláthatatlan ideig nem teljesíti a megrendeléseket a Mall.hu

Géza