Hirmagazin.eu
Főoldal » Buldózerek elől menekülnek a migránsok Calais-ban
Külföld

Buldózerek elől menekülnek a migránsok Calais-ban

forrás: AFP

Pletykák terjedtek el az észak-franciaországi kikötővárosban, hogy éjszaka munkagépekkel próbálják majd elbontani a bevándorlók által emelt palánk és a bádogviskókat a környéken csak dzsungelnek nevezett táborban – számolt be róla az AFP francia hírügynökség.

A hatóságok már a hét elején figyelmeztették a sátrakból és ponyvákból átmeneti tábort készítő csoportot, hogy péntekig már csak pár napjuk van a francia sátorfaluban.

A bejelentés felháborodást okozott, a menekültek azt állítják ilyen rövid idő alatt nem tudnak biztonságosan átköltözni. Sokan csütörtök este óta pakolnak – olvasható az AFP helyi riportjában. Péntek hajnalban hatalmas volt a káosz és a sürgés-forgás, letelt az idő, a sátrak még állnak, de hírek szerint napközben ledózerolják a tábort.

A tél átvészelésére alkalmatlan sáros sátorhely helyett fűtött konténerekbe költözhetnek a menekültek. Már hétfőn átadta őket a francia kormány, de a beköltözés állítólag lassan megy, naponta csak pár tucatot tudnak megtölteni.

A helyi prefektúra szerint a sátorvárosban jelenleg mintegy 4 ezren élnek. Októberben legalább 6 ezren torlódtak össze a táborban, azóta viszont 2 ezer embert – akik lemondtak a Nagy-Britanniába való átjutásról és Franciaországban nyújtottak be menedékkérelmet – országszerte 78 befogadóközpontban helyeztek el a hatóságok.

Buldózerek elől menekülnek a migránsok Calais-ban
Fotó: EPA/Etienne Lurent

A menekülteknek nem csak a hirtelen költözés ötletével van problémájuk. Sokan attól tartanak, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartják majd őket a rendezettebb, felügyelet alatt álló menekültszálláson. Pedig ők nem táborozni jöttek, legtöbbjük Angliába tart.

Ezért ide-oda tologatják rögtönzött kunyhóikat a dermesztő hidegben, nehogy a buldózerek tervezett útvonalában maradjanak.
Az önkéntesek és segítők sem tudják, mi történt. Szerintük hallatlan, hogy a buldózerezés előtt csak 3 nappal kaptak értesítést a táborlakók. Viszont egyetértenek a kormány tervével, hiszen a többezres csoport csak fűtött mobilotthonokban tudja átvészelni a fagyos hónapokat.

A hétfőn átadott, vízzel ellátott, fűtött konténerek 12 férőhelyesek, a migránsokat emeletes ágyakon helyezték el, konyha és tusoló azonban csak egy szomszédos, kizárólag nappali ellátást kínáló kisebb befogadóközpontban áll rendelkezésre, ahol naponta átlagosan 2400 embert látnak el, osztanak nekik ételt.

Sok menekült már jól ismeri a fűtött konténeres szállás szabályait, pont ezért próbálják minél tovább húzni a költözést. Az új táborban belépéskor ujjlenyomatot vesznek mindenkitől, és kilépésüket is dokumentálják. Így rögtön “lemondhatnak” a brit menedékjogról is.
De a legtöbb ember nem enni és aludni jött a francia menekülttáborba. Szinte mindenki Angliába tart, a börtönnek látszó új tábor pedig csak egy újabb akadálynak tűnik számukra. Ha valaki el akarja hagyni a szállást, részletes magyarázatot kell adnia, miért is teszi.
A Bevándorlási és integrációs francia hivatal vezetője ezt mondta a táborban kialakuló feszültségekről:
“Az új tábor nem hotel, ahonnan bárki bármikor kijelentkezhet”.

 

Hasonló hírek

Putyin megfogadta a kémelhárítás tanácsát

Edit

Ciános gumimacikkal zsarolt meg több áruházláncot egy nyugdíjas

Edit

Gyerekkori fotójával kampányol Merkel

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------