Főoldal » “Bukott liberális politikus” magyaráz félre CEU-ügyben – mondta Kovács Zoltán
Külföld

“Bukott liberális politikus” magyaráz félre CEU-ügyben – mondta Kovács Zoltán

forrás: MTI

A Közép-európai Egyetem (CEU) ügyéről közöl írást a The Observer című vasárnapi baloldali brit lap, megszólaltatva Kovács Zoltán kormányszóvivőt és Michael Ignatieffet, a CEU rektorát.

A The Observer szerzője, Robert Tait a The Guardianban megjelent írásában kitér arra, hogy szerinte “az urbánus értelmiségi Ignatieff valószínűtlen jelölt arra, hogy Orbán Viktor, “Magyarország populista miniszterelnöke” szemében mumussá váljék”. Kovács Zoltán ugyanakkor a lap idézete szerint kijelentette, hogy a CEU rektora, a “Kanadából jött, bukott liberális politikus” a nyilvánosság előtt félremagyarázza, a tanszabadság elleni támadásnak állítja be a felsőoktatási törvényt.

"Bukott liberális politikus" magyaráz félre CEU-ügyben
Kovács Zoltán kormányszóvivő Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóján az Országházban 2017. április 6-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A szerző értelmezése szerint e nyilatkozatok arra vallanak, hogy a magyar kormányt váratlanul érte az ellenállás ereje a parlamentben néhány nap alatt gyorsított eljárásban elfogadott törvénnyel szemben.

A Lex CEU-nak nevezett törvénnyel a kormány újabb frontot nyitott a Soros Györggyel szembeni háborúban, amelyet a magyar kormány abban a hiszemben hirdetett meg, hogy csekély ellenállásba fog ütközni Donald Trump amerikai elnök részéről. A Soros elleni támadással egy időben Orbán Viktor újabb EU-ellenes rohamot is indított az “Állítsuk meg Brüsszelt” “provokatív” címmel ellátott kormányzati konzultáció formájában – írta a brit lap.

Vannak azonban arra utaló jelek, hogy Orbán tévesen mérte fel a hangulatot, és a CEU elleni támadással alkalmat adott az EU-nak a cselekvésre az egyre inkább autoriter vezetési módszereivel kapcsolatos, régóta fennálló aggályok ügyében is – áll a The Observer írásában.

Kovács Zoltán szerint ugyanakkor az EU fellépése a CEU-ügyben “összességében alapvetően az illegális migrációról szól”. “Amit az idén érvényesíteni akarnak és át akarnak erőltetni, az a kvótarendszer, és az, hogy Európa befogadóbb legyen az illegális migrációval szemben” – idézi a brit lap a kormányszóvivőt.

Ignatieff erre a The Observernek úgy reagált: “Érti-e (Kovács Zoltán), hogy a szavai mire vallanak?” A CEU rektora szerint a kormányszóvivő kijelentéseiből az következtethető, hogy “a magyar kormány valamilyen politikai műveletet folytat”, mert van valamilyen cselekvési terve a migrációval kapcsolatban, és “okos húzásnak tartja egy olyan intézmény megtámadását, amely 25 éve Magyarország életének részese”.

"Bukott liberális politikus" magyaráz félre CEU-ügyben
A képernyőn Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) elnök-rektora (b) és Leon Botstein amerikai karmester, a Bard College professzora és rektora, akiket az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból, miután a parlament módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Michael Ignatieff szerint mindez “tökéletesen egyértelművé” teszi, hogy “politikai támadásról van szó egy olyan ügy szolgálatában, amely engem nem érint”.

A CEU rektora a The Observernek nyilatkozva a felsőoktatási törvény módosítását a tanszabadság elleni “olyan kirívó, diszkriminatív” támadásnak nevezte, amilyenre szavai szerint a második világháború óta nem volt példa Európa történetében.

Ignatieff szerint azonban a CEU semmilyen körülmények között nem zár be. Hozzátette: tárgyalások útján fogják megtalálni a megoldást.

 

Hasonló hírek

Felgyújtotta a svájci templomot a szomáliai bevándorló

Mazsi

Új országot rohamoznak a migránsok

Mazsi

Megtörtént a magyar Gripenek első bevetése a balti légtérben

Edit