Image default
Belföldi hírek

Budapesten járt a fizikai Nobel-díjas tudós

2017. október 3-án a gravitációs hullámok felfedezői nyerték a fizikai Nobel-díjat. A díj egyik felét Rainer Weiss, a másik felét megosztva, Barry Barish és Kip Thorne amerikai fizikusok vehették át.

Rainer Weiss a napokban Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást.

A gravitációs hullámok létezését még Albert Einstein jósolta meg 100 évvel ezelőtt az általános relativitáselméletében. De gravitációs hullámokat csak 2015. szeptember 14-én sikerült először észlelnie az emberiségnek. A hullámok két fekete lyuk összeolvadásával alakultak ki, melyeket az amerikai lézer interferometriás gravitációs hullám-obszervatórium segítségével (LIGO) mértek.

A fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Rainer Weiss amerikai tudós (Fotó: MTI/EPA/TT/Fredrik Sandberg)

A LIGO-projektet 1992-ben két neves amerikai egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem hívta életre az Amerikai Nemzeti Tudományos Alap több százmillió dolláros támogatásával. A LIGO alapító atyáinak egyike volt Rainer Weiss. A 70-es évek elején az ő ötlete volt, hogy lézer interferometriával ki lehetne mutatni a gravitációs hullámokat – derült ki a Kossuth Rádió A felfedező című műsorából.

„A legfontosabb, hogy az ember élvezze, amit csinál” – válaszolt a Nobel-díjas Rainer Weiss arra kérdésre, hogy kiből válik jó tudós. Mint mondta, ha az ember nem szereti, és nem élvezi, amit csinál, előbb-utóbb úgyis feladja és valamilyen más elfoglaltságot keres majd. Másrészről szükség van olyan kollégákra is, akik barátok is egyaránt, mert velük válik igazán élvezhetővé a munka.

Einstein úgy gondolta, talán soha nem lehet majd kísérletileg igazolni a gravitációs hullámokat. Rainer Weiss és társai sem feszültek rá a kérdésre, hanem lassan és megfontoltan haladtak, ezt mutatja, hogy a LIGO-projekten is több évtizeden át dolgoztak, amelyet végül csak 1992-ben hoztak létre.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Budapest a metrófelújítás első napján

Géza

Orbán Viktor: veszély fenyegeti a schengeni rendszert

Edit

Börtön fenyegeti a korrupciót eltussoló hivatalos személyeket

info