Hirmagazin.eu
Főoldal » Brutálisan elszálltak az árak egy év alatt: nagy a drágulás, miközben alacsony az infláció – Most hogy is van ez?
Belföldi hírek

Brutálisan elszálltak az árak egy év alatt: nagy a drágulás, miközben alacsony az infláció – Most hogy is van ez?

Magyarország — Sehol Európában nem szabadultak el úgy az árak, mint Magyarországon.

Az Eurostat adatai szerint hazánk rekordot döntött a júliusban mért 3,9 százalékos inflációval. Ráadásul vannak termékek, amelyek brutálisan, az átlag többszörösével drágultak, a gyümölcsök például átlagosan csaknem másfélszer annyiba kerülnek, mint egy évvel korábban.

A szakemberek az időjárást és a koronavírus-járványt okolják a 44,9 százalékos drágulás miatt. Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint 10 éve nem volt olyan tavaszi fagykár, mint idén, ezért lehet kevés gyümölcsöt szüretelni. A járvány miatt lezárt határokon nem érkezhettek hozzánk román és ukrán mezőgazdasági vendégmunkások sem, így kevesebb munkáskéz is akadt, és ezek mind-mind feljebb hajtották az árakat.

Furcsamód nagyot futott az ékszerpiacon is az infláció 24,5 százalékkal. Pedig általában minden veszélyhelyzet idején az emberek ritkábban vásárolnak aranyláncot. Jegygyűrűből pedig már csak azért sem fogyhatott sok az év első felében, mert a korlátozások miatt el kellett halasztani az esküvőket.

Mikle Krisztina (40) az élelmiszerárak drasztikus növekedésén lepődött meg: Horribilis a gyümölcsök ára, s a péksütemények is erősen drágulnak./Fotó: Zsolnai Péter Mikle Krisztina (40) az élelmiszerárak drasztikus növekedésén lepődött meg: Horribilis a gyümölcsök ára, s a péksütemények is erősen drágulnak./Fotó: Zsolnai Péter

Ha nincs vásárló, bolond lenne árat emelni a kereskedő. Nem is ők állnak a drágulás mögött, hanem mint azt Peyer András ékszerész a Blikknek elmondta, az arany ára emelkedett a világpiacon, többek között a koronavírus-járvány miatt. – A járvány kitörése óta robbanásszerű volt az emelkedés – magyarázta az ötvösmester az összefüggéseket.

Széles Ica (64) is érzi, hogy egyre csak nőnek az árak és a nyugdíjuk kevésbé. – Egy normál vásárlásnál költünk annyit, mint egy korábbi nagy  bevásárlásánál /Fotó: Zsolnai Péter Széles Ica (64) is érzi, hogy egyre csak nőnek az árak és a nyugdíjuk kevésbé. – Egy normál vásárlásnál költünk annyit, mint egy korábbi nagy bevásárlásánál /Fotó: Zsolnai Péter

Az autók is drágultak, több mint 12 százalékkal, pedig lényegesen kevesebb jármű fogy, mint a járvány előtt. A józan ész azt diktálná, hogy ilyenkor nem emelnek árat a gyártók és a kereskedők, hiszen ha valamiből kevesebb fogy, annak lemegy, de legalábbis nem változik az ára.

Legrosszabbkor jött azonban az Európai Unió környezetvédelmi előírása, amelynek következtében az autógyáraknak új, sokkal kevésbé szennyező motorokat kellett tervezniük és gyártaniuk rövid határidővel.

A forint gyengülése és a kötelező fejlesztések verték fel az autók árát  /Fotó: MTI A forint gyengülése és a kötelező fejlesztések verték fel az autók árát /Fotó: MTI

– Aki ezt nem teljesítette, óriási különadóra, büntetésre számíthatott, ezért a gyártók kénytelenek voltak kevésbé szennyező autókat fejleszteni, akár több milliárd eurós beruházással is, ami felvitte az árakat. Itthon ehhez hozzájött még a forintárfolyam, így állhatott elő az a helyzet, hogy a korábbi 3-4 millió forintos autók ára akár 1 millióval is emelkedhetett – magyarázta Tóth Máté, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Széles Sándor (65) autója már 13 éves, de nem tudja lecserélni. – Annak idején 2,5 millióért tudtam megvenni újonnan, most ennyi egy tízéves /Fotó: Pozsonyi Zita Széles Sándor (65) autója már 13 éves, de nem tudja lecserélni. – Annak idején 2,5 millióért tudtam megvenni újonnan, most ennyi egy tízéves /Fotó: Pozsonyi Zita

Top 10 áremelkedés

Termékek Százalék

1. Gyümölcs 44,9

2. Ékszerek 24,5

3. Sertészsír 16,4

4. Párizsi, felvágott, kolbász 16,1

5. Szalonna 14,6

6. Cukor 14,5

7. Zöldség, burgonya 12,9

8. Húskonzerv 12,1

9. Személygépjármű (új) 12,1

10. Sertéshús 11,5

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Pozsonyi Zita

Hasonló hírek

Le lesz zárva fél Budapest

Edit

Nógrádi szerint a levegőből nem lehet szétverni az Iszlám Államot

Edit

Forgalomkorlátozások a Mikulásfutás miatt Budapesten

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------