Főoldal » Brutális karácsonyi hőhullám Ausztráliában
Külföld

Brutális karácsonyi hőhullám Ausztráliában

Ausztráliában amúgy se divat a hóember építés karácsonykor, ám most minden melegrekord megdőlni látszik. Az ország délkeleti részén átlagosan 14 fokkal volt melegebb, mint egy átlagos karácsonykor, vagyis a hőmérséklet napokig meghaladta 40 °C-ot is – írja a CNN.

A nagy hőség miatt nagyobb a kockázata az erdőtüzeknek és tűzvészeknek, ezért a hatóságok rendkívüli riasztást adtak ki, illetve tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az érintett területeken.

A hőhullámnak azonban várhatóan még nem mostanában lesz vége, ugyanis jellemzően január az ország legmelegebb hónapja. Sydneyben tavaly januárban 47,3 °C volt, ez egy fél fok híján megdöntött egy közel 80 éves melegrekordot. Sokan attól tartanak, hogy ez a mostani hőség csak egy még szélsőségesebb időjárás előjele.

A helyi klímakutatóintézetek (Bureau of Meteorology, CSIRO) éghajlatváltozással foglalkozó jelentése szerint egyértelműen a klímaváltozás tünetei az Ausztráliát sújtó egyre gyakoribb extrém hőhullámok, a hosszabbodó száraz évszakok, valamint a tengeri hőhullámok és az óceánok szintjének emelkedése. A kétévente közzétett dokumentum rámutat Ausztrália éghajlatával kapcsolatban megfigyelhető hosszútávú változásokra. Ez a változás többek között  több mint 1 fok hőmérséklet emelkedést takar, ami 1910 óta folyamatos tendencia.

Ausztrália már most a klímaváltozást éli át  és ennek a hatása számos közösségben és ágazatban érezhető.

– nyilatkozta Helen Cleugh, a CSIRO klímakutató központ igazgatója.

Az idei klímajelentés megállapította, hogy a szélsőségesen meleg napok száma évről évre emelkedik. A száraz évszakok hosszabbak lettek, az ország néhány részén hónapokkal tovább tartanak, mint szoktak. Ausztrália körül egy teljes fokot emelkedett az óceán hőmérséklete 1910 óta, ami hatással van a tengeri hőhullámok gyakoriságára, valamint az olyan tengeri élővilágokra, mint a korallzátonyok. Mióta vizsgálják a tengerszint változását, 20 centiméter emelkedés tapasztalható és ez egy egyre gyorsuló tendencia. Továbbá 30 százalékkal nőtt az ausztráliai tengervizek savassága az 1800-as évek óta – olvasható a Guardian oldalán.

Forrás: CNN

Hasonló hírek

Őrületes módon elkezdett költeni a Google, hogy az internet királya maradjon

Géza

Tragédia! Már 42 halálos áldozata van a kaliforniai erdőtüzeknek! Katasztrófa-övezetté nyilvánították egész Kaliforniát! Oszd meg!

Géza

Bemutatkozott az átmeneti osztrák kormány

Géza