Hirmagazin.eu
Főoldal » Brutális drágulás Magyarországon: megtudtuk, meddig mehet fel az alapvető élelmiszerek ára
Gazdaság

Brutális drágulás Magyarországon: megtudtuk, meddig mehet fel az alapvető élelmiszerek ára

Budapest — Egyre drágább az élet, főleg a kiskeresetűek számára.

Az infláció legutóbb több mint hét éve volt ilyen magas, főleg az élelmiszer és az alapvető szükségletek kielégítésére szolgáló áruk drágultak a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az infláció az előző évhez viszonyítva 3,9 százalékos volt, de az élelmiszerek ára átlagosan 5,2 százalékkal nőtt. 

A legjobban a krumpli és a zöldségek ára emelkedett, olyannyira, hogy lassan luxus lesz ezeknek az egészséges termékeknek a fogyasztása az átlagember számára. A burgonya egy év alatt 83,6 százalékot drágult, tavaly áprilisban még 160 forintba került egy kiló belőle, most már közel 300 forintba. A friss zöldségek 37,2 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. A vöröshagyma és a káposzta ára több mint kétszeresére szökött fel: a hagyma 170 forint volt tavaly, most 344 forintba kerül, a káposzta pedig 165 forintról közel négyszázra ugrott fel. Szintén erőteljesen drágultak alaptermékek, például a liszt 11,2 százalékkal, a péksütemények 9,7-tel. Szívhatják a fogukat a dohányosok is, mert a cigaretta ára 12,7 százalékkal emelkedett.

A grafika az egyes termékek, árucikkek drágulásának arányát mutatja az előző évihez képest, alul a rekorderekkel /Grafika: Séra Tamás

A lakhatással kapcsolatos költségek is meglódultak, a lakásjavítás és -karbantartás 12 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a lakbérek 8,9 százalékkal. Az árakat részben a bérnövekedés húzza fel, a termelők és gyártók áthárítják az ezzel kapcsolatos pluszköltségeiket a fogyasztókra.

Ezek a drágulások a kiskeresetűeket sújtják leginkább, akik a fizetésük nagy részét élelmiszerekre költik, amiről a létfenntartásuk miatt le se tudnak mondani, legfeljebb a legjobban drágult termékek helyett keresnek olcsóbbakat.

A grafikonon az élelmiszerek árának növekedési aránya látható az egy évvel korábbi időponthoz viszonyítva /Grafika: Séra Tamás

A közgazdász arra számít, hogy a pénzromlás üteme lassulni fog.

– Elértük a drágulási hullám tetejét, csökkenni fog majd az emelkedés mértéke – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint a 3,9 százalékos infláció még éppen a jegybank tűréshatáránál van, ezért várhatóan nem kell beavatkoznia kamatemelésekkel. – A zöldségek ára a következő hónapokban csökkenhet a szezonális hatás miatt, a feldolgozott élelmiszerek viszont tovább emelkedhetnek – tette hozzá a szakember.

Nem minden kerül többe

Az átlagosnál kisebb mértékben nőtt a szolgáltatások (3 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,7 százalék) ára. Több termék ára egyenesen csökkent az előző év áprilisához képest, legjobban a tévékészülékek lettek olcsóbbak, mintegy tíz százalékkal.

blikk

Hasonló hírek

Néhány ezer reklamáció az MNB-nél az elszámolás miatt

info

Sorra zárnak be a benzinkutak: a MOL-nál is leépítések várhatók a járvány miatt

Géza

Új módszereket alkalmaz az ellenőrzésben a NAV

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------