Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Brüsszel zöld utat adhat a migránsoknak (Olvasd el és nézd meg videónkat, kiknek ad zöld utat Brüsszel!)
Migránsáradat. Kép: Hirmagazin.eu
Migránsáradat. Kép: Hirmagazin.eu

Brüsszel zöld utat adhat a migránsoknak (Olvasd el és nézd meg videónkat, kiknek ad zöld utat Brüsszel!)

Hirdetés

Az elmúlt három napban ötszáz illegális bevándorló érte el Szicília partjait, az év első három hónapjában pedig összesen 8 ezer migráns érkezett Olaszországba.

Migránsáradat. Kép: Hirmagazin.eu

Migránsáradat. Kép: Hirmagazin.eu

A számok azt mutatják, hogy újabb bevándorlási hullám indult el a tengeren keresztül, továbbra is leginkább illegális csatornákon. Mindezzel párhuzamosan a legújabb brüsszeli tervek könnyítenék és gyorsítanák a menedékkérelmek elbírálását, lényegében szabad utat kapnának a bevándorlók szakértők szerint.

A videó forrása: YouTube.com, Kovács karolina, Hirmagazin.eu

Mintegy háromszáz illegális bevándorló ért partot az olaszországi Catania partjainál, pénteken. A parti őrség egyik hajója mentette ki őket a Földközi-tengerből. Ez már a harmadik nap volt egymás után, hogy illegális bevándorlók érték el Szicíliát.

Nem csak a tengeri útvonalon növekszik a bevándorlók száma. Ismét egyre több dolguk van a hatóságoknak a déli határ mentén is. A migránsok közül egyre többen próbálkoznak kamionokban megbújva, de rendszeresek az elfogások a zöldhatáron is.

Pénteken Hercegszántó és Kelebia közelében is intézkedniük kellett a hatóságoknak. Jelenleg is mintegy félszáz bevándorló várakozik a továbbindulásra a határ szerb oldalán. A horgosiakat leginkább az zavarja, hogy azok a bevándorlók, akik nem jutnak át a határon, beköltöznek az elhagyott tanyákra.

Kép: Migrációkutató Intézet

Nem lenne alternatíva a tranzitzóna

A legtöbb migráns annak ellenére is inkább az illegális határátlépést választja, hogy a tranzitzónákban legálisan is beadhatná menedékkérelmét. Ráadásul ennek elbírálását rendezett körülmények között várhatná meg. Brüsszel sem ösztönzi a bevándorlókat arra, hogy végigmenjenek ezen az eljáráson. A legújabb elképzelések szerint ugyanis kivennék a tagállamok kezéből a menedékkérelmek elbírálásának jogát és egységes uniós eljárást vezetnének be.

Maga a LIBE-bizottság azt is javasolja, hogy ne lehessen automatikusan elutasítani a bevándorlók menedékkérelmét pusztán arra hivatkozva, hogy biztonságos országon keresztül érkezetek, ahol az életük már nem volt veszélyben. Emellett gyorsítanák az ügyintézést, valamint egyszerűsödne és bővülne a családegyesítés. Az elképzelés része az is, hogy a menedékkérelmek elbírálásáig nem lehetne a tranzitzónában tartani a kérelmezőket.

LIBE-bizottság. Kép: mindeszo

A Migrációkutató Intézet szakértője szerint a javaslat veszélyeztetné a déli határzár működését, mert így gyakorlatilag átjárhatóvá válna a szerb-magyar határ. Arról is beszélt Janik Szabolcs, hogy a brüsszeli tervek szerint változtatnának a biztonságos országok listáján is. Lekerülne róla például Szerbia, és Törökország. Vagyis ez azt jelentené, hogy egyik országba sem lehetne visszaküldeni onnan érkező migránsokat.

Ezzel ellehetetlenítenék az EU-török megállapodást is, amely eddig segített megállítani a Balkánra nehezedő migrációs nyomást, vagyis több százezer bevándorló beözönlését.

Forrás: M1

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: