Image default
Egészség - betegség

Brit találmány: a pizza mérete miatt van sok kövér gyerek! Oszd meg!

Nagy-Britanniában is probléma, hogy egyre több a túlsúlyos iskolás. A közegészségügyi hatóságok ennek láttán lépésekre határozták el magukat például pizzafronton és az édességek területén.

Kész a brit közegészségügyi hivatal tervezete az elhízott kisiskolások számának feltűnő arányú növekedése ellen. Rendelet jelenik meg a pizza méretének és kalóriaértékének szabályozásáról.

Ezentúl egy pizza csak maximum 928 kalóriás lehet, ami lényegesen kevesebb a jelenleg árusítottak tápértékénél. Főleg a sajttal és a kolbásszal kell takarékosabban bánni ezentúl.

Angliában jelenleg minden ötödik gyerek elhízottan fejezi be az általános iskolát, és 25 ezren kórosan kövérek.

A legnagyobb pizzérialáncok és -gyártók vezetőivel külön értekezleten közölték, hogy körülbelül 20 százalékos kalóriacsökkentésre van szükség. Így 2030-ra talán sikerül megoldani a túlsúlyos gyerekek problémáját. Szakértők szerint két fő bűnös van: a pizza margherita és a pepperonis-kolbászos pizza.

Az édességek gyártóitól egyelőre csak azt kérik, hogy 2 százalékkal kevesebb cukrot használjanak.

Manapság az angol gyerekek sokkal kevesebbszer esznek házi kosztot, mint régebben. Az anyák dolgoznak, fáradtak főzni, a pizza pedig ízes, laktató és egyszerű megvenni, megenni. A hatóságok a televíziós pizzahirdetéseket este kilenc utánra száműznék, amikor a kisdiákok már – vélhetőleg – lefeküdtek aludni. Azt is tiltanák, hogy az élelmiszeráruházak “egy pizza áráért kettőt kap” akciókat tartsanak. Viszont kérdés, csak a pizza okozza-e oly sok brit iskolás elhízását. Mi a helyzet a sült szalonnás, rántottás angol reggelikkel, a jókora szendvicsekkel meg a gyorsan tálalható spagettivacsorákkal?

Nyitókép: Pixabay
Forrás: infostart

Hasonló hírek

Bumm: öt perc alatt, még a tünetek megjelenése előtt kideríthető, érinti-e önt a rettegett kór

Mazsi

Vigyázz: Aljas módon verik át a nyugdíjasokat a budapesti kamu klinikán

Mazsi

Ritkán, de így is kialakulhat ételallergia gyerekeknél

info