Főoldal » Brexit – Macron a helyzet tisztázását várja Johnsontól
Külföld

Brexit – Macron a helyzet tisztázását várja Johnsontól

Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, és azt várja tőle, hogy gyorsan tisztázza a kialakult helyzetet és ismertesse álláspontját a Brexit kérdésében

– tudatta a francia elnöki palota egyik illetékese szombaton, miután a brit parlament megszavazta a Brexit-megállapodás jóváhagyásának elhalasztását.

„Jelezte, hogy a halasztás senki érdekét nem szolgálná” – tudatta a név nélkül nyilatkozó tisztviselő.

Leo Varadkar ír kormányfő szombat délután arról beszélt, hogy London egyelőre nem kérte hivatalosan a Brexit ismételt elhalasztását, amelyről az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács egyhangú döntéssel határozhat. Simon Coveney ír külügyminiszter aláhúzta, hogy az ír álláspont változatlanul az, hogy a hosszabbítás előnyösebb, mint ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül válik ki az EU-ból, de nincs garancia arra, hogy ezt minden tagállam így látja.

„Bármelyik kormányfő megakadályozhatja a hosszabbítást, és azt hiszem, hogy az EU végre bizonyosságot akar, és azt akarja, hogy a vég nélküli tárgyalásoknak és találgatásoknak most már vége legyen, ezért a hosszabbítás nem borítékolható” – fejtette ki Coveney.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a londoni parlament nem utasította el a megállapodást, csak elhalasztotta a döntést. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte, hogy a megállapodás nélküli Brexit elkerülése abszolút elsőbbséget kell élvezzen.

A brit parlament szombaton elfogadott egy olyan módosítást, amely értelmében nem szavaz magáról a megállapodásról, mindaddig, amíg a törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogszabályt el nem fogadta.

Egy ősszel elfogadott törvény értelmében Boris Johnson brit kormányfőnek kezdeményeznie kell az Európai Uniónál a Brexit határidejének ismételt, immár harmadik elhalasztását, ha a parlament október 19-én éjfélig nem hagyja jóvá a megállapodást. A kormányfő továbbra is eltökélt, hogy a hónap végén kiléptesse országát az Európai Unióból.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Élesen elítélték a palesztin gyerek halálát okozó gyújtogatást

Edit

Putyin az idlíbi szélsőségesek agresszivitását kifogásolta Erdogannak

Géza

Keresztülhúzhatja az unió migránsokat támogató terveit az EP-választás eredménye

Géza