Image default
Külföld

Brexit: fordulat várható, közeledik a megállapodás

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a Brexit feltételeiről folyó tárgyalásokon, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokat idéző írása szerint az Európai Unió hajlik arra, hogy a kilépési megállapodásban szerepeljen az Egyesült Királyság egészére kiterjedő majdani vámegyüttműködési megállapodás koncepciója. Így nem lenne szükség az Európai Bizottság által javasolt “pótmegoldásra”, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá vette volna a határellenőrzés visszaállításának elkerülése végett.

A lap értesülései szerint ugyanakkor a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjainak megnyerése miatt szerepelne a megállapodásban egy “kilépési záradék” is, amely arról intézkedne, hogy az Egyesült Királyság nem maradna “örökre” ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Az EU még februárban kidolgozott javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna, így a határellenőrzés visszaállítása nélkül sem sérülne az Európai Unió vámuniója. Ezt London azonban kezdettől fogva elutasította, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás az Egyesült Királyság integritását csorbítaná, mivel más vámszabályozási rendszer lenne érvényes Észak-Írországban, mint Nagy-Britanniában.

Brexit fordulat várható, közeledik a megállapodás 1
A Brexitről történő új szavazás kiírásáért tüntettek Londonban 2018 október 20-án /Fotó: Northfoto

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amely Angliából, Walesből és Skóciából áll -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió “kombinált vámtérséget” alkotna. Ezt viszont eddig az Európai Unió nem fogadta el, azzal érvvel, hogy a London által javasolt közös vámtérség részleges mivolta az EU egységes piacának és vámuniójának integritását kezdené ki.

A ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya, és sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.

(MTI)

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Northfoto

Hasonló hírek

A bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek Orbán Viktornak

Edit

Szélsőséges iszlamisták lefejezték egyik túszukat a Fülöp-szigeteken

Edit

Telefonos alkalmazással segítik a migránsokak a szerbek

Edit