Főoldal » Brexit – Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást
Külföld

Brexit – Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását.

A brit kormányfő hétfőn, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt utazott Strasbourgba, ahol Jean-Claude Junckerrel tárgyalt. Később az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be kiegészítéseket a még tavaly év végén tető alá hozott megállapodásához.

Theresa May: szerdán a megállapodás nélküli Brexitről, csütörtökön a halasztásról szavazhat a ház

A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az EU-ból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását – mondta kedd este Theresa May miniszterelnök, miután a ház nagy többséggel elutasította a Brexit-megállapodást.

A szavazás utáni felszólalásában May bejelentette azt is, hogy

ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitanapot és szavazást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

Barnier: minden korábbinál fontosabb a felkészülés a rendezetlen kiválás esetére

Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után – figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este.

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már csak az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.

A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében “veszélyes illúziónak” nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélküli kilépés esetén is átmeneti időszak vár.

Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Forrás: infostart

Hasonló hírek

Most érkezett! Késeléses terrortámadás történt Amsterdamban

Mazsi

Kirobbant a botrány, drogozáson kapták Harry herceg meghívottait

Mazsi

Borzasztó tragédia, emberi nemtörődömségből! Meghalt az egyéves csöppség, mert apja egész napra a forró kocsiban “felejtette”

Géza