Hirmagazin.eu
Főoldal » Bővült a csok, már nagy házat is vehetünk
Gazdaság

Bővült a csok, már nagy házat is vehetünk

A 150 négyzetméternél nagyobb használt családi házak egy része is elérhetővé válik az új családtámogatási feltételeknek köszönhetően.

A 70-es és 80-as években épült, most többségében kihasználatlan ingatlanok zömének sorsa ugyanakkor megpecsételődni látszik, jó részük forgalomképtelen – derül ki egy felmérésből.

Az általában nappali plusz 4-6 szobás ingatlanok átlagos ára a nagyobb és a közepes városokban együtt mozgott és a 46-52 millió forint közötti sávba emelkedett, ami mintegy 23-30 százalékos drágulás a három évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a Költözzbe.hu lakásportál, amely az elmúlt hat év árváltozásait vizsgálta a 150 négyzetméteresnél nagyobb családi házak piacán.

A portál szakértői megállapították, hogy a nagy lélekszámú megyeszékhelyeken – részben a nagyobb kínálat miatt – a sáv alsó végéhez közelítenek az árak. Összehasonlításul: Budapesten ebben a kategóriában – nyilván erős területi szórásban és a műszaki felszereltségtől is függően – 68 millió forint az átlagár, de jellemzőbb a 85-90 milliós ár. A luxus kategóriában nem ritka a 250-300 millió forint sem.

Családi házak - grafikon

A KSH 2015-ös adatai szerint Magyarországon a teljes, 4,4 milliós lakásállományból mintegy 2,7 lakás található 1-3 lakásos épületben. Arról nincs pontos adat, hogy az önálló családi házak száma mennyi, de nagyjából 1,9-2,1 millióra tehető. Ennek a tömegnek mintegy 8-10 százaléka (csaknem 200 ezer) tartozik a 150 nm-nél nagyobb, általában több szintes kategóriába. Állapotuk – a luxus kategóriát kivéve – általában közepes, 20-25 százalékuké rossz, viszonylag kevés a belső variálási lehetőség és jellemző a kisebb-nagyobb kert és a gépkocsi beálló. A jelzett mintegy 200 ezer házból összesen harmincezret kínálnak rövidebb-hosszabb ideje.

Nem meglepetés, hogy a nagy lélekszámú főváros és Pest megye mellett – ezek adják a kínálat hatvan százalékát – főleg az elmaradottabb megyékben találunk sok nagy méretű eladó családi házat. A lakosság létszámához viszonyítva a legtöbbet Hajdú, Szabolcs és Heves megyében, de például Somogyban 1500, Zalában 1300 és Veszprémben is 1250 ilyen házat szeretnének eladni.

szerző: Hunyor Erna Szofia

Hasonló hírek

Hatmilliárdos áfacsalás – Nagyhalakat kapcsolt le a NAV

Géza

2018-ban ennyi lesz a dolgozók minimálbére!

Mazsi

Engedély nélküli pénzkölcsönzés miatt büntette az MNB Gyurcsány egyik cégét

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!