Hirmagazin.eu
Sporthirek

Botrány: egy exfradista javasolta a magyarokat megalázó új szlovák törvényt

Dunaszerdahely — Felbolydult a város arra a hírre, hogy a szlovák parlament egy törvénymódosítással betiltaná a külföldi himnuszok, így a magyar himnusz eljátszását, eléneklését nyilvános rendezvényeken, így meccseken, ünnepségeken, miséken is.

A jogszabály, ami május közepén lépne hatályba, súlyos pénzbírság kiszabását teszi lehetővé, akár 7 ezer euróval (2,2 millió forint) is sújthatják a vétkeseket, amit a magyar ajkúak botrányosnak minősítettek. A külföldi himnusz éneklését csak akkor engednék meg, ha hivatalos külföldi delegáció van a helyszínen.

Karaffa Attila alpolgármester vállalja a bírságot / Fotó: Isza Ferenc

– A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az esetet – reagált Gulyás Gergely (37) kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik azt követeli, hogy a kormány fagyassza be a kapcsolatokat Szlovákiával. Az LMP az Európa Tanácshoz fordult.

A jogszabályt a szlovák sajtó csak lex DAC-nak hívja, mert a szlovákiai magyarok körében rendkívül népszerű dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC miatt nyújthatták be, ugyanis minden hazai meccsük előtt tízezer szurkoló énekli el a magyar himnuszt.

Kiváló a viszony a szlovákok és a magyarok között a városban, szlovákok is szurkolnak a csapatnak, és még a magyar himnuszt is éneklik vagy legalábbis tátognak hozzá / Fotó: Isza Ferenc

Az előterjesztők között két volt focista is van, és különösen pikáns az, hogy egyikük, Tibor Jancula (49) a DAC-ban focizott a kilencvenes években, sőt, később a Fradiban is játszott. A másik Dusan Titel volt válogatott, jelenlegi képviselő, aki nem is tagadta, hogy a DAC-mérkőzések hangulata dühítette fel. – Játékosként nem zavarhatta a magyar himnusz, mert akkor még nem játszották a meccs előtt – emlékezett vissza a Blikknek Karaffa Attila dunaszerdahelyi alpolgármester a stadion előtt, aki érthetetlennek nevezte, hogy egy európai uniós tagállam hogyan tilthatja be egy másik tagállam himnuszát.

Orbán Viktor kormányfő tavaly avatta fel a város futballakadémiáját / Fotó: MTI

– Annyi bizonyos, hogy csak jogi személyeket büntethetnek a himnusz lejátszása miatt, így akár a város önkormányzatát is, de emiatt valószínűleg nem mondunk le például egy március 15-i ünnepségen a magyar himnuszról.

A szlovák szélsőséges párt javaslatát a Híd-Most frakció magyar képviselőinek többsége is támogatta, mint kiderült, figyelmetlenségből.

– Hibáztunk, bocsánatot kérünk mindenkitől. Helyre fogjuk hozni a hibánkat – mondta a Blikknek Bastrnak Tibor, a Híd-Most frakcióvezetője. Beterjesztünk egy módosítást, ami törli a vitatott pontokat.

Kövér László házelnök februárban is szurkolt a csapatnak / Fotó: Fuszek Gábor

A DAC játékosainak se mindegy, lehet-e himnuszt énekelni, vagy sem, mindenesetre a csapat tulajdonosa, Világi Oszkár jelezte, hogy kész kifizetni az esetleges büntetéseket.

– Sokat jelent nekünk, hogy a szurkolók eléneklik nekünk meccs előtt a magyar himnuszt, ide elfogadjuk azt is, ha nem lehet – mondta a Blikknek Vida Kristopher (23), a DAC magyar játékosa.

Vida Kristopher, a DAC játékosa azt mondta, nem igazán foglalkoznak a kérdéssel, mert nem rájuk tartozik, ők továbbra is teszik a dolgukat /Fotó: Isza Ferenc

A hokimezből indult 

A szlovák hokiválogatott új logója miatt kezdődött a cirkusz, amikor a hokibotokkal stilizált címert raktak a mezükre. A szlovák szélsőséges párt, az SNS ezt a nemzeti jelkép meggyalázásának minősítette, és törvénymódosítást nyújtottak be a szlovák nemzeti szimbólumok védelmére. Ebbe csempészték be végül a nemzeti himnuszok lejátszását szabályozó részt is.

Kommentár

A törvény, amelyet most fogadott el a szlovák országgyűlés, semmi más, mint a magyargyűlölettől és ostoba nacionalizmustól fűtött Szlovák Nemzeti Párt agymenése, immár jogi köntösben.

Szörnyülködhetünk persze, hogy ehhez a gyalázathoz miként asszisztálhatott támogató (!) vagy éppen tartózkodó szavazatával több szlovákiai magyar képviselő! Figyelmetlenek voltak? Vagy megvették őket? Mi folyik itt?

A fő tragédia viszont az, hogy ilyen helyzet 2019-ben előállhat az Európai Unióban. Hogy egy tagország megtiltja az országában élő több százezres nemzetiségnek, hogy énekelje a himnuszát.

Juncker, Weber, Timmermans és a többi brüsszeli góré még nem nyilvánított véleményt a jogszabályról. Pedig várom.

Agyrém az egész, úgy ahogy van.

blikk, Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettes

Hasonló hírek

Fradi bravúr Rosztovban

Géza

Hektikus felkészülés, korai búcsú

info

Egy önfeledt hétvége

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------