Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Botrány: 60 millió ügyfél adatait lophatták el a Sberbanktól

A XXI. század egyik legégetőbb kérdése az információ biztonsága; mindannyiunknak fontos, hogy adatainkat biztonságosan, tisztességesen és megbízhatóan kezeljék.

Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank hatalmas botrányba keveredett: a cég mintegy 60 millió ügyfelének személyes adatai kerülhetett ki a fekete piacra.

A tömeges adatvisszaélésről a DeviceLock nevű kiberbiztonsági cég adott először tájékoztatást. A legismertebb orosz napilap, a Kommerszant saját vizsgálatba kezdett.

Fény derült arra, hogy a lap egyik újságírójának a személyes adatai is kikerültek a fekete piacra. Kint voltak egyebek mellett az újságíró kártyainformációi, a lakcíme, illetve az, hogy hol volt állásban.

Ez az eddigi legnagyobb és legtöbb információt tartalmazó bankiadat-szivárogtatás Oroszországban. Ez már világszinten is komoly incidensnek tekinthető

– idézte a The Moscow Times a DeviceLock alapítóját, Asot Oganeszjant.

Az orosz hatóságok azonnal intézkedtek és letiltották az internetes oldalt, amelyre kikerültek a privát adatok. A szakértők szerint az adatlopás valamikor augusztusban történhetett.

A Sberbank felvállalta a felelősséget, megerősítve, hogy valóban adatlopás történt, de azt tagadják, hogy milliók estek az adatlopás áldozatául, szerintük legfeljebb néhány száz emberről van szó.

Az első értesülések szerint egy banki alkalmazott állhat az adatlopás mögött.

hvg

Hasonló hírek

Soroksári gyilkosság: torokszorító részleteket osztott meg a férj

Mazsi

Országos összesítő

Géza

Elkészült a kaposvári trafikos gyilkos elmeorvosi szakvéleménye!

Mazsi