Hirmagazin.eu
Főoldal » Borús képet fest a jövő a fekete arany piacára
Gazdaság

Borús képet fest a jövő a fekete arany piacára

A mostani olajárzuhanás Magyarországon kevésbé érezteti majd hatását – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint most az jár jól, aki tartalékolni tud.

Az amerikai WTI (West Texas Intermediate) a hétfői napon – a közeli májusi határidőre – mínusz 37,6 dollárig zuhant, miután bizonyos cégek a tárolási problémák miatt már fizetni is hajlandóak, hogy a nyersolajat valaki átvegye – foglalta össze az InfoRádiónak nyilatkozó szakember.

Ez természetesen a magyar benzinkutakon soha nem fog bekövetkezni, miután egyrészt Magyarországnak nem az amerikai WTI az irányadó, hanem a Brent, másrészt Magyarországon igen komoly jövedéki- és egyéb adók terhelik az üzemanyagárakat, amik mindenképp költségként jelentkeznek – tette hozzá Pletser Tamás.

Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint fontos kiemelni, hogy

a WTI „összeomlása” nem az egész olajpiacot bomlasztja, hiszen ez az ipar csak egy szegmense.

És bár valóban komoly szállítási és tárolási-kapacitási gondokkal küzdenek az USA “közepén” a túlkínálat miatt, ez az Európában irányt adó Brent típusú kőolaj esetében valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Az amerikai kormányzat közben bejelentette: 75 millió hordó nyersolajat megvásárol a stratégiai tartalék számára, amely lépést Pletser Tamás is feltétlenül szükségesnek és megfelelőnek nevezett, ugyanis nagy pazarlásnak tartaná a világ és az Egyesült Államok számára is, ha a kialakult helyzet miatt jelentős kőolajipari kapacitások eltűnnének. Ezt az USA úgy tudja ellensúlyozni, hogy beszáll a vételi oldalra. A felkínált mennyiség, jegyezte meg, 8-10 nap alatt megtelik a mostani túlkínálat miatt.

Ezt követően várhatóan kénytelenek lesznek egyes piaci szereplők csökkenteni a kapacitásaikat és gyakorlatilag „erőszakosan elfojtani a kutakat”, kikapcsolni azokat – tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint ezzel az a probléma, hogy

eltűnhet a világ kapacitásának 10-15 százaléka is,

amit a későbbiekben nagyon nehéz lesz újraindítani. Egy visszaépülő kereslet esetén a hiányzó kínálat pedig komoly olaljár-emelkedést is okozhat.

Végezetül megjegyezte, a jelenlegi helyzet első számú nyertesei azok lehetnek, akik képesek most olcsón betárolni, és majd, amikor a piac helyreáll, egy-két év múlva, jelentős haszonnal adhatnak túl az olajon.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Várható-e kiegészítő nyugdíjemelés novemberben vagy sem?

Géza

Már toborozzák a közmunkásokat Csongrádban

info

Egyre fiatalabbak a neten vásárlók

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------