Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Börtön járhat, ha a stoppos menekült

Börtön járhat, ha a stoppos menekült

Hirdetés

hirmagazin_2015-09-02_075223

Önzetlenség vagy embercsempészet?

Könnyen bajba kerülhet az a sofőr, aki az ország területén illegálisan tartózkodó stopposokat fuvaroz. Hiába a jó szándék, a magyar jogszabály szerint könnyen embercsempésznek minősülhet az önzetlen vállalkozás.

A múltheti tragédia után egyre sűrűsödő közúti ellenőrzések mellett nagy rizikót vállal az a sofőr, aki megosztja az anyósülést egy menekülttel. Bár a hátizsákos utazgatásnak Európa szerte nagy kultúrája van, aki ezt érvénytelen papírokkal teszi, hamar veszélybe sodorhatja jóakaróját, hiszen a bevándorló nem bűnelkövető, segítője viszont annál inkább.

A magyar jogszabály gyorsított eljárásban egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azokat az embercsempészeket, akik hozzásegítenek másokat az engedély nélküli határátlépéshez. Ám embercsempésznek minősül az is, aki megszánja a határon sikeresen átjutottakat és osztozik velük az utastéren.

Mivel a menekültek többsége nincs tisztában a jogszabályokkal előfordulhat, hogy akaratlanul is bajba keverik a gyanútlan jóakarót. Ezzel persze nem azt állítom, hogy nincs helye a stoppolásnak, hisz számtalan pozitív hatása van. Azonban érdemes odafigyelni, ha az utas esetleg messzebbről érkezett, mint ameddig a szem ellát.

Forrás: vilaszam; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: