Főoldal » Borotválós asszonyfarsangot tartanak Parádsasváron szombaton
Kultúra Programinfó

Borotválós asszonyfarsangot tartanak Parádsasváron szombaton

Forrás: MTI

 Szombaton ismét megrendezik a “borotválós asszonyfarsangi” felvonulást a Heves megyei Parádsasváron – tájékoztatta az Együtt Parádsasvárért Egyesület az MTI-t.

Borotválós asszonyfarsangot tartanak Parádsasváron szombaton

A szervezők közlése szerint Parádsasvár – és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang – a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét.

Felidézték: 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek, magukkal hozva népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti “macskabálra” valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze.

Maskaráikhoz gyakran férjük ruháit használták, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Púderként lisztet használtak, a munka végeztével pedig tükör helyett lyukas szitát, vagy szakajtót mutattak.

A farsangi menet szombaton 10 órakor indul a település kultúrháza elől, ezzel egy időben kirakodóvásárt is tartanak, este 7 órától pedig bál zárja a programot. Az érdeklődőket napközben az Art Glass Parád Kft. helyi üvegfújó manufaktúrája is várja, ahol a vendégek kipróbálhatják az üvegfújást, akár saját poharat is készíthetnek.

 

Hasonló hírek

Rákóczi-emléknap – 340 éve született II. Rákóczi Ferenc fejedelem

info

A Dal: Keményen kritizálták Tóth Verát

info

Magna Cum Laude akusztik

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------