Hirmagazin.eu
Főoldal » Bonyolult tárgyalások várhatók az uniós költségvetésről
Külföld

Bonyolult tárgyalások várhatók az uniós költségvetésről

Orbán Viktor a közmédiának azt nyilatkozta, a következő hétéves uniós költségvetésről bonyolult tárgyalások várhatók, de meg fognak állapodni. A miniszterelnök a Kohézió barátai csoport csúcstalálkozóján vesz részt Pozsonyban.

A kormányfő kifejtette: több mint egy tucat ország van az unióban, amelynek érdekei egybeesnek a következő év legfontosabb ügyében, és ez az európai parlamenti választásokat követő hét évre szóló költségvetés megalkotása lesz.

A miniszterelnök úgy vélte, szerteágazók az érdekek, de vagyunk néhányan, akiknek egybeeső érdekei vannak, „mi hívjuk magunkat kohézió barátainak”. Rámutatott: most egyeztetik az álláspontjukat, amelyet aztán egységesen akarnak képviselni a velük ellentétes érdekű csoportokkal szemben.

Orbán Viktor kiemelte: „bonyolult tárgyalások lesznek, és a végén meg fogunk állapodni.” Felidézte: ez így volt legutóbb is, egy ilyet már ezelőtt néhány évvel végigélhettünk, és egy ilyen tárgyalássorozatot már végigvezetett. Ez bonyolult akciósorozat, de a végén eredményes szokott lenni – közölte.

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Kohézió barátai csoport pozsonyi ülésén foglalkoznak a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetéssel, amelynek része a Kohéziós Alap. A csoport tagjai először 2012-ben üléseztek Bukarestben.

A szervezők tájékoztatása szerint Pozsonyba várják Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia vezetőit, továbbá Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Románia, Olaszország, Portugália és Görögország képviselőit, valamint Maros Sefcovic és Günther Oettinger uniós biztosokat.

Továbbra is a közép-európai térség lesz a növekedés motorja 

Továbbra is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja, s ez önbizalmat ad az európai jövőről folytatott vitában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külügyminisztereinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A magyar diplomácia vezetője „kifejezetten jó hangulatúnak” minősítette a találkozót, hozzátéve: ennek a hangulatnak megvan az oka, mégpedig az, hogy az elmúlt negyedév gazdasági növekedési számai ismételten bebizonyították, továbbra is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja.

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szijjártó Péter rámutatott: nem véletlen, hogy a közép-európai térségben a gazdaság kétszer olyan dinamikusan bővül, mint az európai átlag, és ez jogos önbizalmat ad az európai jövőről folytatott vitában.

A magyar külügyminiszter a pozsonyi tárgyalás több mozzanatát is kiemelte. Elsőként azt említette, hogy az idő bebizonyította: a közép-európai országok helyes migrációs politikát folytattak azzal, hogy saját országaik biztonságát helyezték az előtérbe.

„Helyes, hogy mi azt a politikai irányt erősítjük, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá” – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: ezért is fontos az a mostani találkozón született megegyezés, amellyel konkretizálták, hogy mire fordítják a Líbia számára – a migrációs hullámok megfékezése céljából – biztosított támogatás összegét. Hozzáfűzte: a találkozón felvetette partnereinek, hogy meg kellene fontolni egy hasonló együttműködést Tunéziával is.

A magyar külügyminiszter beszélt a közép-európai országok egymás melletti kiállásáról is, és hangsúlyozta: Magyarország továbbra is minden európai vitában ki fog állni közép-európai barátai mellett. Kiemelte: így van ez most Lengyelország esetében is, mert igazságtalannak és helytelennek tartják az Európai Unió Tanácsának azt a tegnapi döntését, hogy újabb meghallgatást rendelt el Lengyelország vonatkozásában a hetes cikk szerinti eljárás ügyében.

„Ezt teljesen szükségtelennek tekintjük, úgy látjuk, hogy Lengyelország választ adott minden kérdésre” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter beszélt az Európai Unió további bővítéséről is, hangsúlyozva: mind a nyugat-balkáni országok, mind a keleti partnerség országai számolhatnak azzal, hogy a közép-európai országok továbbra is bővítéspárti álláspontot fognak képviselni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter fogadta a visegrádi csoport külügyminisztereinek plenáris ülése előtt Pozsonyban (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter konstruktívnak nevezte a találkozót, és az ott született konkrét megegyezések fontosságát emelte ki. Példaként említette a visegrádi négyeknek a migráció problémájának megoldásához nyújtott közös segítségét, amire a négy ország 35 millió eurót ajánlott fel. Rámutatott: csütörtökön megegyezés született ennek az összegnek a felhasználásáról, amit a helyi határvédelmi egységek infrastruktúrájának megerősítésére – egyebek mellett négy hajó vásárlására, illetve egy tengeri koordinációs központ létrehozására – fognak fordítani.

Tomás Petrícek, a V4-elnökséget jövőre Szlovákiától átvevő Csehország külügyminisztere ugyancsak üdvözölte a találkozón született konkrét megegyezéseket, illetve közös prioritásnak nevezte a Nyugat-Balkán témáját.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a Nyugat-Balkán integrációjában képviselt közös álláspontot emelte ki, illetve azt, hogy sikerült megerősíteni a közös európai álláspontot az ukrajnai helyzet kapcsán.

forrás: MTI, M1

Hasonló hírek

Egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában tavaly

Géza

Újabb kitiltások Washingtonból: ezúttal venezuelaiak kaptak beutazási tilalmat

info

Az amerikaiak szerint ők békét vittek Szíriába

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------