Image default
Technika, kommunikáció

Boldogság-gén

Egy génnek is köze lehet a boldogsághoz? Felmérések alapján kiderült, hogy az elégedettebb tizenéveseknél duplikálódás van bizonyos génekben.

Boldogság-gén

Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek. A “boldogság gént” Jan-Emmanuel De Neve, a London School of Economics munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta. Megállapításaikat a Journal of Human Genetics című szakfolyóiratban tették közzé.

A tanulmányban 2574 amerikai kamasz adatait elemezték, akik egy kérdőívben adtak választ arra, hogy mennyire elégedettek életükkel. Az adatok az Egyesült Államokban 13 éven át (1995 és 2008 között) lefolytatott országos vizsgálatból származtak (US National Longitudinal Study of Adolescent Health).

A genetikai információk forrása is ez a vizsgálatsor volt: a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy egy bizonyos gén mely változatai voltak jelen a felmérésbe bevont kamaszoknál. A szóban forgó gén az 5-HTT jelű, amely azért felelős, hogy az idegsejtek mennyire hatékonyan továbbítják a szerotonint, a tobozmirigy által termelt, hangulatot befolyásoló hormont. Az alacsony szerotoninszinttel élő emberek korábbi vizsgálatok szerint hajlamosabbak a depresszióra.

Az 5-HTT gén egyik – a “hosszú” – változata több szerotonin-transzporter jelenlétével jár együtt a neuronok sejtfalában, míg a másik – a “rövid” – variáns kevesebbel. Az eredmények értékelésekor úgy találták, hogy a két hosszú génváltozattal élők 69 százaléka válaszolta, hogy elégedett (34 százalék) vagy nagyon elégedett (35 százalék) életével.

A gén két rövid kópiájával élőknek ezzel szemben csak 38 százaléka mondta, hogy elégedett (19 százalék) vagy nagyon elégedett (19 százalék) – idézte pénteken a megállapításokat a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Forrás: Napidoktor.hu

Hasonló hírek

10 hatékony trükk, hogy a mobilod akkumulátora egy napnál tovább bírja!

Mazsi

Brad Pitt halott, írja a Facebook

Edit

Jól megfizeti a Facebook, ha rést találnak rajta

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------