Hirmagazin.eu
Főoldal » Boldogság-gén
Technika, kommunikáció

Boldogság-gén

Egy génnek is köze lehet a boldogsághoz? Felmérések alapján kiderült, hogy az elégedettebb tizenéveseknél duplikálódás van bizonyos génekben.

Boldogság-gén

Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek. A “boldogság gént” Jan-Emmanuel De Neve, a London School of Economics munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta. Megállapításaikat a Journal of Human Genetics című szakfolyóiratban tették közzé.

A tanulmányban 2574 amerikai kamasz adatait elemezték, akik egy kérdőívben adtak választ arra, hogy mennyire elégedettek életükkel. Az adatok az Egyesült Államokban 13 éven át (1995 és 2008 között) lefolytatott országos vizsgálatból származtak (US National Longitudinal Study of Adolescent Health).

A genetikai információk forrása is ez a vizsgálatsor volt: a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy egy bizonyos gén mely változatai voltak jelen a felmérésbe bevont kamaszoknál. A szóban forgó gén az 5-HTT jelű, amely azért felelős, hogy az idegsejtek mennyire hatékonyan továbbítják a szerotonint, a tobozmirigy által termelt, hangulatot befolyásoló hormont. Az alacsony szerotoninszinttel élő emberek korábbi vizsgálatok szerint hajlamosabbak a depresszióra.

Az 5-HTT gén egyik – a “hosszú” – változata több szerotonin-transzporter jelenlétével jár együtt a neuronok sejtfalában, míg a másik – a “rövid” – variáns kevesebbel. Az eredmények értékelésekor úgy találták, hogy a két hosszú génváltozattal élők 69 százaléka válaszolta, hogy elégedett (34 százalék) vagy nagyon elégedett (35 százalék) életével.

A gén két rövid kópiájával élőknek ezzel szemben csak 38 százaléka mondta, hogy elégedett (19 százalék) vagy nagyon elégedett (19 százalék) – idézte pénteken a megállapításokat a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Forrás: Napidoktor.hu

Hasonló hírek

Ezzel a módszerrel verhetik át Fekete Pénteken

Edit

A világ kormányaival együtt cenzúrázna a Facebook tulajdonosa

Géza

Bejárható az Országház a Street View-val

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------